Adi mudra: Položaj prstiju koji oslobađa od stresa i čuva zdravlje

by | 26.05.2024
Adi mudra: Položaj prstiju koji oslobađa od stresa i čuva zdravlje

Danas je stres postao sastavni deo naših života. Ako, kao i većina ljudi, takođe patite od stresa, onda je adi mudra pravi put! Otkrijte kako se izvodi ova vežba da prstima.

Mudra terapija je drevna i efikasna terapija koja se odosi na određene pokrete ruku, očiju i tela. Mudre rade na principu prenosa energije sa višeg na niži nivo. Adi mudra je vrsta hastha mudre, što znači da se praktikuje pomoću gestova ruku.

Šta je adi mudra?

Postoji mnogo vrsta mudri. Adi ili Adhi mudra je jedan od njih. Takođe je poznat kao primordijalna mudra ili gest bebe. Adi mudra je dobila ime po držanju ruke fetusa u majčinoj utrobi. To je položaj ruku koji fetus može da napravi u materici majke i izgleda kao pesnica.

Adi je sanskritski izraz koji znači „prvi“. Adi mudra je jedna od najjednostavnijih mudra. Ima tendenciju da se fokusira na obrazac disanja i može se raditi zajedno sa asanama. Adi mudra može pomoći u poboljšanju zdravlja ljudskog tela i može pomoći u upravljanju nivoima stresa. ​

Kako se izvodi adi mudra?

Da biste dobili optimalne koristi od adi mudre, potrebno je to učiniti kako treba. Nosite udobnu odeću dok izvodite mudre. Koraci za izvođenje adi mudre su sledeći:

 • Možete početi tako što ćete udobno sedeti u klečeći asani (vadžrasana) ili tako što ćete sedeti prekrštenih nogu u položaju za meditaciju (padmasana) za povoljne rezultate.
 • Vajrasana je jednostavna sedeća poza u kojoj klečite na pod sa poravnatim nožnim prstima i gležnjevima i sedite na zadnjem delu nogu dok izdišete.
 • Padmasana, s druge strane, je položaj u kojem osoba sedi prekrštenih nogu, sa stopalima postavljenim na suprotnim butinama.
 • Zatim, uverite se da sedite uspravno sa visoko podignutom glavom i grudima sa opuštenim ramenima.
 • Ruke su postavljene na butine, a prsti su sklopljeni da formiraju pesnicu na način da se palac nalazi na dnu dlana.
 • Što se tiče obrasca disanja, izdisaj bi trebalo da bude dvostruko ili tri puta duži od udisaja.
 • Možete zatvoriti oči da biste se koncentrisali na svoje disanje.
  Izvedite ovu mudru tri puta sa obe ruke u mudru u trajanju od 30-90 sekundi.
 • Vežbanje adi mudre je veoma korisno za opšte zdravlje. Može imati nekoliko efekata koji uključuju opuštanje nervnog sistema, smanjenje hrkanja, povećanje cirkulacije krvi u mozgu i kapacitet pluća.

Koje su prednosi ove mudre?

Neke od potencijalnih prednosti adi mudre su sledeće:

Prednosti adi mudre za pluća

Studiju su sproveli Suresh M et al. 2018. o kombinovanim efektima mudra pranajame i sudaršan krije na ljude. Funkcija pluća dobrovoljaca je praćena pre, tokom i posle studije. Rezultati studije su pokazali značajno poboljšanje EKG-a, što bi se moglo pripisati poboljšanoj funkciji pluća. Međutim, potrebno je više istraživanja da bi se pokazao uticaj adi mudre na pluća. Zato se obratite svom lekaru za bolje zdravstvene rezultate.

Prednosti adi mudre za stres i depresiju

Kortizol je primarni hormon stresa u telu. Istraga koju su sproveli Suresh et al. 2018. nasumično pratili nivoe kortizola pacijenata tokom studije. Došlo je do značajnog smanjenja nivoa kortizola u plazmi u roku od 15 dana i 85% dobrovoljaca koji pate od blage do umerene depresije prijavilo je potpuno oslobađanje od stresa i umora.

Prednosti za krvni pritisak

U studiji koju su sproveli Suresh M et al. 2018. godine korišćen je elektrokardiogram (EKG) dobrovoljaca sa blagom do umerenom hipertenzijom za praćenje njihovog krvnog pritiska. Kod ove grupe dobrovoljaca sa visokim krvnim pritiskom (hipertenzijom) došlo je do smanjenja krvnog pritiska za 25%.

Prednosti za šećer u krvi

Adi mudra se potencijalno može koristiti za smanjenje nivoa šećera u krvi. Istraživanje koje su uradili Suresh et al. 2018. proučavao nivo šećera u krvi grupe volontera. Studija je izvestila o preokretu parametara šećera u krvi na normalu. Međutim, potrebne su dalje studije kako bi se potvrdilo da li adi mudra može biti korisna za upravljanje šećerom u krvi. Zbog toga se savetuje da se konsultujete sa svojim lekarom ako imate visok nivo šećera u krvi umesto da se samolečite.

Potencijalni rizici

Nije bilo nikakvih povezanih rizika ili kontraindikacija koje su do sada istražene ili prijavljene. Međutim, važno je preduzeti neophodne mere predostrožnosti u nekim uslovima tokom izvođenja adi mudre. Najvažniji uslovi su navedeni u nastavku:

 • Morate preduzeti dodatne mere opreza ako patite od srčanih poremećaja
  Trudnice i dojilje treba da vode posebnu pažnju
 • Deca
 • Starije osobe

Ako izvodite adi mudru za bilo kakve zdravstvene probleme, pazite da ne zamenite bilo koju vrstu tradicionalne nege ili medicine. Konsultujte se sa lekarom pre samolečenja ili zamene bilo koje vrste lekova za jogu.

SvetaZi / gettyimages.com