Šta znači kada vas svrbi nos: Sujeverje kaže da vas neko ogovara, a ovo su medicinski razlozi

by | 20.06.2024
Šta znači kada vas svrbi nos

Verovatno ste već negde čuli za sujevereje kada vas svrbi nos da vas neko ogovara ili da ćete se ljutiti. Ali, da li znate da postoje i određeni medicinski razlozi za ovu vrstu svraba?

Postoji mnogo sujeverja vezanih za svrab nosa. Poznato je da se i lažovi često češkaju po nosu dok pričaju. Međutim, postoje i zdravstveni razlozi zašto nos svrbi.

Šta znači kada vas svrbi nos?

Neki veruju da je on simbolično predstavlja prolaz između duše i srca. Pa tako se veruje da bi svrab u nosu mogao biti znak da vaše telo oseća energiju vaše aure. Ponekad ukazuje da je opasnost u blizini. Prema nekim tumačenjima, svrab najavluje i novo poznanstvo, ali i tračnje.

Zašto lažova svrbi nos?

Psiholozi tvrde, da češanje nosa znači da osoba laže. Naime, kada neko laže, telo oslobađa hemikalije koje uzrokuju da im unutrašnjost nosa otekne. Dolazi do povećanja krvnog pritiska čini da im se nosno tkivo širi, a nervni završeci trnu i trzaju se, što ga svrbi. Ovo se zove „Pinokio efekat“ i znak je da vaše telo zna da ne govorite istinu.

5 medicinskih razloga koje uzrokuju svrab nosa

Kada se radi o svrabu nosa, ne treba se samo osloniti na signale koje nam šalje univerzum, nego i na one koje nam šalje telo. Dakle, ovo su medicinski razglozi koji mogu da izazovu svrab nosa:

Rinitis: Ako vas svrbi nos i imate začepljenost nosa, rinitis je možda krivac za to. Ovo se dešava kada se histamin oslobodi iz alergena, što može izazvati curenje iz nosa i svrab.

Infekcije i upale sinusa: Infekcija i upala sinusa mogu izazvati svrab kao rezultat suvoće ili zagušenja“, kaže ona.

Prehlada, grip ili respiratorna bolest: Lekari da svarb noda obično ima veze sa prehladom, gripom ili nekom vrstom respiratorne bolesti. Kada se to dogodi, to dovodi do drenaže i curenja iz nosa, što uzrokuje svrab u nosu.

Iritansi životne sredine: Svrab u nosu takođe može biti rezultat atmosfere u kojoj živite i načina na koji vaše telo reaguje na okolinu. Svrab u nosu može izazvati alergijske i nealergijske reakcije, što uzrokuje upalu ili oslobađanje histamina.

Polipi u nosu: Još jedan razlog zbog kojeg osoba može da oseti svrab u nosu može biti od nosnih polipa, koji su bezbolne izrasline koje se nalaze unutar vašeg nosa. Polipi mogu izazvati svrab ako iritiraju unutrašnju sluznicu nosa.

VladimirFLoyd / gettyimages.com