Svrab očiju od alergije: Nekoliko trikova koji donose olakšanje

Kapi za oči, hladni oblozi i tuširanje pre spavanja mogu da donesu olakšanje

by | 05.09.2023
Svrab očiju od alergije: Nekoliko trikova koji donose olakšanje

Kapi za oči, hladni oblozi i tuširanje pre spavanja mogu da donesu olakšanje

Svab očiju počinje kao sporo nastajući svrab koji vas dovodi u iskušenje da trljate ili pokušate da obrišete oči. Ali onda, vremenom osećaj postaje sve gori. Odjednom imate natečene, crvene oči koje svrbe i koje kao da peku ceo dan bez obzira na to šta radite.

Svrab očiju: Šta sve može da pomogne

Svab očiju je neugodan i obično ne ulazuje na ništa ozbiljno. Ukoliko se pored svraba pojavi iscedak, osetljivost na svetlost ili imate osećaj kao da vam je pesak u očima, onda se najverovatnije radi o infekciji. Ako imate natečene, suve crvene oči koje vas svrbe i peku, a primetili ste sa se to dešava tokom određenog godišnjeg doma, onda je alergija u pitanju.

Svrab očiju: Saveti oftalmologa

Oftalmolozi savetuju određene tehnike koje možete samostalno da uradite kod kuće. Alergijski rinitis je vaša tipična sezonska alergijska reakcija koja dolazi sa čitavim nizom simptoma, uključujući:

  • Curenje iz nosa.
  • Nazalno začepljenje.
  • Kijavica.
  • Otečene i suzne oči.
  • Svrab u nosu, ušima, očima, grlu i/ili ustima.

Tokom sezone alergija, osetljive oči sklone alergijama često razvijaju svrab i druge simptome samo zato što su izložene okidačima poput polena drveća, trave, buđi i ambrozije koji dolaze sa promenom godišnjih doba.

Naravno, možete pomoći u otklanjanju mnogih od ovih simptoma tako što ćete rano početi da uzimate lekove protiv alergija (ili čak pre nego što nastupi sezona alergija). Ali alergije su sada gore nego ikada ranije. Ali, ako ste odlagali lekove za alergije i uhvatili ste alergijske reakcije, postoje ovi kućni lekovi koje možete da uradite da biste sebi doneli malo olakšanja.

Koristite kapi za oči

Postoje različite vrste kapi za oči. Veštačke suze mogu vam pomoći da podmazate oči kada imate posla sa suvim okom. Zatim, tu su i kapi za oči koje pomažu u smanjenju crvenila smanjujući krvne sudove u vašem oku. Takođe, postoje i kapi namenjene za alergiju koje deluju na blokiranje histaminskog odgovora tela i rešavaju sva tri simptoma suvoće, crvenila i svraba.

Probajte hladni oblog

Ako vas oči i dalje svrbe čak i nakon što ste probali kapi za oči, ili ako vas svrbe na kraju dana kada tražite olakšanje u poslednjem trenutku dok ležite u krevetu, pokušajte da koristite hladni oblog. Stavljanje vlažne, hladne čiste krpe na oči može pomoći u ublažavanju nelagodnosti koju doživljavate smanjenjem protoka krvi i otoka u tom području.

Istuširajte se pre spavanja

Vaši kapci, trepavice, obrve i kosa su poput sitnih pamučnih štapića koji sakupljaju polen tokom dana. Tuširanjem pre odstranićete polen s tela. To takođe može pružiti očima preko potreban odmor kada im je to verovatno najpotrebnije.

Češće menjajte posteljinu

Pranje posteljine jednom nedeljno može zapravo smanjiti vašu izloženost velikom broju alergena poput prašine, polena, buđi i dlaka kućnih ljubimaca koji se vremenom samo nakupljaju. Promena odeće kada dođete kući nakon što ste bili napolju i redovno pranje tokom cele nedelje takođe može imati isti preventivni efekat.

Držite zatvorene prozore u automobilu i kući

Nosite naočare za sunce da pokrijete oči i smanjite izloženost travi ili polenu drveća u vazduhu, zatvorite prozore automobila dok vozite i zatvorite prozore kod kuće — posebno kada dođe do naglih promena vremena.

Koristite prečišćivač vazduha

Korišćenje prečišćivača vazduha u vašem domu ima brojne prednosti osim kontrole alergena. Studije su pokazale da mogu poboljšati stanja poput astme, kao i poboljšati krvni pritisak, rad srca i funkcionisanje pluća.

Izbegavajte trljanje očiju koje svrbe

Može izgledati kontraintuitivno reći da ne treba da trljate oči kada vam smetaju, ali zaista bi trebalo da izbegavate da to radite što je više moguće! Dodirivanje očiju može dovesti do prenosa još više polena koji se nalazi na vašim rukama i odeći direktno u oči, zajedno sa drugim bakterijama, što može dovesti do infekcije.

Takođe možete ogrebati rožnjaču, što može dovesti do jakog bola i drugih problema. Osim toga, ako nastavite da češete oči, one bi mogle preterano proizvesti neefikasno podmazivanje, što bi dovelo do cikličnog ponašanje poznato kao sindrom suvih očiju.

Ako kućni lekovi ne nude olakšanje, potražite lekara koji može da odredi koji tretman alergije na oči je najbolji za vas.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Dijana Škorić

Dima Berlin / gettyimages.com