Pet efikasnih kućnih lekova protiv zatvora

Opstipacija može biti neugodan i pomalo frustrirajući osećaj. Saznajte kako možete da rešite problem zatvora prirodnim putem.

by | 05.09.2023
Pet efikasnih kućnih lekova protiv zatvora

Opstipacija može biti neugodan i pomalo frustrirajući osećaj. Saznajte kako možete da rešite problem zatvora prirodnim putem.

Ovu pojavu ne bi trebalo olako shvatati, pa ako se desi da ovi kućni lekovi ne pomažu u slučaju zatvora, u tom slučaju obavetno se obratite lekaru za pomoć.

Prirodnim putem protiv zatvora

U ovom tekstu govorićemo o tome koji su to bezbedni načini koje možete da isprobate kod kuće u slučaju opstipacije.

Kućni lekovi u slučaju zatvora

Ovo su neka jednostavna rešenja koja mogu da vam pomognu da poboljšaju rad sreva u narednih nekoliko dana:

1.Napravite kolačiće od lanenog semena

Da li ste znali da konzumiranje lanenog semena može pomoći kod zatvora? Nedavno istraživanje je pokazalo da pečeno laneno seme može značajno smanjiti simptome opstipacije. U jednoj studiji, istraživači su proverili efekte kolačića od lanenog semena na dijabetičare sa zatvorom. Posle 12 nedelja, oni koji su jeli kolačiće od lanenog semena imali su prilično pozitivne promene. Osim toga, izgubili su nešto na težini, a nivo šećera u krvi im se poboljšao.

2. Pijte čaj od sene svako jutro

Sena je prirodni stimulans koji pomaže u izbacivanju stolice. To je posebna vrsta laksativa koji pedijatri koriste kako bi pomogli deci koja imaju problema s redovnim pražnjenjem creva. Jednu kašičicu praha sene prelijte šoljom vrele vode, ostavite poklopljeno nekoliko minuta. Ostavite da se mslači na sobnu tempreaturu i popijte.

3. Svakodnevno jedite suve šljive

Suve šljive su prepune vlakana koja pomažu u nesmetanom kretanju stolice i poboljšavaju varenje. U jednom eksperimentu, ljudi koji su jeli 100 g suve šljive svakog dana tokom 3 nedelje imali su češće pražnjenje creva nego što je to uobičajeno.

4. Konzumirajte probiotike uz obrok

Probiotici su dobre bakterije koje žive u crevima, olašavaju varenje i poboljšavaju zdravlje sreva. Istraživači su pokazali da uzimanje kombinacije različitih sojeva Lactobacillus i Bifidobacterium probiotika može pomoći u smanjenju opstipacije i kvalitetnijem pražnjenju creva. Takođe, potrudite se da svakodnevno konzumirate jogurt.

5. Popijte mešavinu praha ljuspica psilijuma i vode

Psilijum je poseban sastojak koji služi kao sredstvo za povećanje zapremine. Deluje tako što upija vodu i čini stolicu većom i mekšom te stimuliše kretanje creva. Ovo olakšava prolazak stolice, čime se ublažava zatvor. Preporučena doza psilijuma je obično 1 kašičica (oko 5 g) praha ljuske psilijuma, pomešana s čašom vode ili vašim omiljenim napitkom.

Preventiva

Dobra vest je da postoje neke jednostavne stvari koje možete učiniti da sprečite zatvor:

  • Za početak, konzumirajte više vlakana jer su ona superhrana za creva. Vlakna možete pronaći u voću, povrću i celim žitaricama. Samo vodite računa da izbegavate voće sa visokim sadržajem fruktoze kao što su jabuke i kruške ako ste osetljivi na probleme sa crevima.
  • Drugi način da se stvari kreću je više vežbanja. Malo kretanja može uveliko pomoći da vaša stolica prođe kroz debelo crevo i izađe napolje.
  • Obavezno pijte puno vode tokom dana. Kofein, s druge strane, može da dehidrira, pa je najbolje da ograničite unos kafe i drugih kofeinskih pića.
  • Na kraju, kada priroda zove, ne čekajte – zadržavanje može dovesti do zatvora.

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.com na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

 

Dijana Škorić

 olgakr / gettyimages.com