Pet štetnih zimskih navika u ishrani koje mogu izazvati zatvor

by | 11.12.2023
Pet štetnih zimskih navika u ishrani koje mogu izazvati zatvor

Ako jedete previše nezdrave hrane, malo se krećete i ne hidrirate se dobro, to bi moglo dovesti do problema s varenjem i prouzrokovati zatvor. Otkrijte kako da promenite ove štetne navike. 

Zima je stvorena za sanjarenje. Međutim, divno godišnje doba može se brzo pretvoriti u noćnu moru ako ne vodite računa o svom načinu života. Dok vas zima podstiče da jedete više (uglavnom prerađenu ili prženu hranu) zahvaljujući povećanom apetitu – neće vas upozoriti da ste žedni.

Zimski tempo života i zatvor

Ova kombinacija nije baš dobra za probavni sistem koji zahteva mnogo tečnosti i vlakna da bi obavio svoj posao. To može dovesti do tvrde stolice ili otežanog i neredovnog pražnjenja creva. Zimski dani su kraći zbog čega želite da više vremena provedete u toplom domu. To takođe može da znači manje fizičke aktivnosti. Svi ovi faktori mogu da dovedu do zatvora.

Kako da sprečite zatvor?

Kako nastupa zimska hladnoća, naše navike imaju tendenciju da se suptilno menjaju kako bi se prilagodile godišnjem dobu. Utopljavanje i ispijanje toplih napitaka uobičajena praksa, a neke zimske navike mogu nenamerno da doprinesu problemima sa varenjem. Čitajte dalje da saznate o faktorima rizika.

Neadekvatna hidratacija

Hladno vreme često dovodi do smanjenog osećaja žeđi. Međutim, održavanje adekvatnog unosa vode je ključno za zdrav probavni sistem. Nedovoljan unos vode može dovesti do stvrdnjavanja stolice, što dovodi do zatvora. Da biste to izbegli, potrudite se da redovno pijete vodu, čak i ako ne osećate žeđ kao u toplijim mesecima.

Smanjen unos vlakana

Zimska ishrana se ponekad pomera kaonoj hrani kojoj možda nedostaje potreban sadržaj vlakana. Vlakna dodaju masu stolici i pomažu u lakšem prolasku kroz digestivni trakt. Uključivanje hrane bogate vlaknima kao što su integralne žitarice, voće i povrće u  zimsku ishranu može pomoći u sprečavanju zatvora.

Nedostatak fizičke aktivnosti

Niske temperature često obeshrabruju aktivnosti na otvorenom, što dovodi do sedentarnijeg načina života tokom zimskih meseci. Fizička aktivnost stimuliše probavni sistem i pomaže u sprečavanju zatvora. Uključite vežbe ili aktivnosti u zatvorenom prostoru u svoju rutinu da biste promovisali redovno pražnjenje creva.

Prekomerna potrošnja dehidrirajućih napitaka

Iako je primamljivo uživati u toplim napitcima kao što su kafa, čaj i topla čokolada tokom zime, prekomerna konzumacija ovih pića može imati dehidrirajući efekat na telo. Kofein i određena jedinjenja u čaju mogu dovesti do povećanog gubitka vode, potencijalno doprinoseći zatvoru. Vodite računa o izboru pića i uravnotežite ih sa unosom vode.

Previše prerađene hrane

Smanjite unos rafinisane i prerađene hrane jer to može doprineti zatvoru. Prepoznavanje ovih zimskih navika i unošenje manjih promena kako bi se naglasila hidratacija, unos vlakana, fizička aktivnost i redovne pauze u kupatilu mogu značajno pomoći u sprečavanju zatvora tokom hladnih meseci.

dragana991 / gettyimages.com