Muči vas zatvor? Pratite ove smernice i olakšajte pražnjenje creva

by | 06.07.2024
Muči vas zatvor? Pratite ove smernice i olakšajte pražnjenje creva

Saznajte kako možete povećati unos vlakana za borbu protiv zatvora i oklašati pražnjenje creva. Reći ćemo vam koje najbolje navike u ishrani treba da usvojite.

Zatvor je prilično uobičajeno stanje. Sedentarizam, nedostatak redovne fizičke vežbe, unapred kuvani obroci i ishrana sa malo povrća i voća su neki od mogućih uzroka. Ako patite od zatvora, čitajte dalje. Reći ćemo vam kako možete povećati unos vlakana da biste ublažili spori crevni tranzit.

Kako olakšati pražnjenje creva?

Jednostavno. Za početak obratite pažnju na ishranu i uvedite neke male izmene. Šta je zatvor? U osnovi, konstipacija se odnosi nerednovno o otežano pražnjenje creva.  Ovo se dešava zato što je debelo crevo apsorbovalo veliki deo vode i stolica je postala tvrda. U nekim slučajevima, opstipacija može biti hronična. Jedan od najboljih načina da se to izbegne je ishrana bogata vlaknima, piti najmanje dva litra vode dnevno i biti fizički aktivni.

Jednostavni saveti koji će poboljšati pražnjenje creva

Jedan od najboljih načina za borbu protiv zatvora je povećanje unosa vlakana. Zapamtite da, prema najnovijim podacima Svetske zdravstvene organizacije, treba da konzumirate dnevnu dozu od 40 g vlakana. Sada, kako možete biti sigurni da ispunjavate svoje potrebe?

Jedite povrće

Ovo nije tako teško kao što mislite u početku. Cilj je da najmanje tri obroka sadrže povrće (ovde uključujemo i užinu!). Imajte na umu da povrće sadrži mnogo vlakana, posebno kada je sirovo – zato su salate odlična izbor. Evo nekoliko ideja:

  • Salata od zelene salate i šargarepe
  • Pirjani brokoli sa belim lukom
  • Kuvana cvekla
  • Artičoke
  • Pečena bundeva

Najbolji desert je voće

Iako je sada pravo vreme za sladoled, voće je bolji izbor. Zapamtite da piramida ishrane preporučuje umerenu konzumaciju slatkiša najviše dva puta nedeljno.

Jedite ovo između obroka

Bilo bi idealno da ne jedete između obroka, ali ako baš morate (a, većina to radi), onda zaboravite na čips i keksiće. Uzmite šargarepe, jabuke, banane, šljive kruške, bobičasto voće – ali ne preterujte sa količinama. Ili, pojedite šaku orašastih plodova.

Iako ih ne volite, potrudite se da jedete mahunarke

Mahunarke su bogate vlaknima, pa je korisno jesti ih barem nekoliko puta nedeljno. Ističe se sočivo sa 11,7 g na 100 g, a soja sa 15,7 g na 100 g. Poželjni su pasulj, leblebije, soja i grašak.

Ne možete da odolite hlebu i testenini?

Retko ko može da odoli. Ne morate da ih se odričete, suština je da budu napravljeni od integlranih žitarica. One su pune vlakana koje nisu izgubile u procesima prečišćavanja, na primer da bi se dobilo belo brašno.

m-gucci / gettyimages.com