Opstipacija kod dece: Hrana koja može da pomogne i kada se obratiti lekaru

by | 15.02.2024
Opstipacija kod dece: Hrana koja može da pomogne

Opstipacija kod dece je uobičajena briga kod roditelja. Ali, određene naminrice, kao i saveti mogu da pomognu u rešavanju ovog problema koji će mališanima doneti olakšanje.

Prema klinici Mejo, opstipacija ili zatvor generalno znači manje od tri stolice nedeljno ili otežano odvajanje stolice. Opstipacija kod dece je uobičajena briga roditelja i kućni lekovi često mogu pružiti olakšanje bez potrebe za medikamentima. Važno je ne dozvoliti da opstipacija potraje jer dete može da se oseća neprijatno i uznemireno.

Opstipacija kod dece: Simptomi, uzroci i tretmani

Opstipacija ili zatvor, je stanje koje se karakteriše teškoćama ili retkim pražnjenjem creva. Kod dece, opstipacija može biti posebno zabrinjavajuća jer može izazvati nelagodnost i bol, kao i druge zdravstvene probleme. Evo šta roditelji treba da znaju o opstipaciji kod dece.

Simptomi opstipacije kod dece:

  • Retko ili teško pražnjenje creva.
  • Bol ili nelagodnost tokom pražnjenja.
  • Tvrda stolica.
  • Nadutost ili osećaj punoće u stomaku.
  • Povremeni gubitak apetita.

Uzroci opstipacije kod dece:

  • Nedovoljan unos vlakana u ishrani.
  • Nedovoljan unos tečnosti.
  • Nedovoljna fizička aktivnost.
  • Strah od korišćenja toaleta, što može dovesti do zadržavanja stolice.
  • Nepravilna upotreba laksativa ili drugih lekova.

Opstipacija kod dece: Prirodni tretmani

Evo nekoliko efikasnih kućnih lekova koji mogu da pomognu u ublažavanju simptoma:

Povećajte unos dijetalnih vlakana

Povećanje unosa dijetetskih vlakana je jedan od najefikasnijih načina za ublažavanje opstipacije kod dece. Uključite hranu bogatu vlaknima kao što su žitarice, voće i povrće u njihovu ishranu.

Vlakna povećavaju količinu stolice poboljšavajući rad creva. Grickalice bogate vlaknima poput narezanih jabuka, krušaka ili štapića šargarepe mogu pomoći.

Takođe možete pripremiti smutije bogate vlaknima koji će pomoći u ublažavanju zatvora kod dece. Pomešajte voće poput banana i jagoda sa jogurtom i kašičicom mlevenog lanenog semena ili čia semenki. Vaše dete će uživati u ovom napitku, a takođe će poboljšati i rad creva.

Uverite se da su hidrirani

Dehidracija može pogoršati zatvor. Uverite se da vaše dete pije adekvatnu količinu vode tokom dana. Hidratacija pomaže omekšavanju stolice, čineći ih lakšim za prolaz. Ponudite vodu, razblažene voćne sokove (sveže ceđene), vodu od limuna, kokosovu vodu itd., kako biste povećali nivo hidratacije.

Jogurt sa probioticima može pomoći

Probiotici mogu pomoći u regulisanju digestivnog sistema i održavanju zdrave crevne flore. Jogurt sa probioticima može biti ukusan način da unesete ove korisne mikroorganizme u ishranu vašeg deteta.

Potražite jogurte koji su posebno označeni da sadrže probiotike. Ako vaše dete nerado jede običan jogurt, dajte mu onaj sa ukusom voća.

Uspostavite redovnu toaletnu rutinu

Uspostavite redovnu toaletnu rutinu za svoje dete. Ohrabrite ih da koriste toalet u isto vreme svakog dana, posebno posle obroka kada su prirodni refleksi tela najaktivniji.

Neka vaše dete sedi na toaletu najmanje dva puta dnevno po 10 minuta. Uverite se da ne nose telefone ili bilo koje druge stvari koje ometaju do daske toaleta. Ova rutina može pomoći u uspostavljanju zdravih navika creva i sprečiti zatvor.

Uputstva za kuvanje kada deca imaju zatvor​

Ako vaše dete ima zatvor, dajte mu kuvanu hranu umesto sirove jer bi im sirova hrana mogla biti teža za varenje. Smanjite količinu šećera u njihovoj hrani i isključite sve bezvredne i suve upakovane grickalice iz njihove ishrane, barem sve dok imaju opstipaciju zatvor.

Kada posetiti doktora?​

Iako ovi kućni lekovi mogu biti efikasni, ključno je pratiti stanje vašeg deteta. Ako opstipacija ne prestaje ili je praćena teškim simptomima kao što su bol u stomaku, krv u stolici ili gubitak težine, konsultujte pedijatra.

Oni mogu pružiti smernice, isključiti bilo koja osnovna medicinska stanja i preporučiti odgovarajuće tretmane ili intervencije.

FotoDuets / gettyimages.com