PRIRODNI LAKSATIVI: 10 VOĆKI KOJE BRZO DELUJU

by | 21.08.2023

Prirodni laksativi obično imaju visok sadržaj vlakana i vode, zbog čega je voće odlična opcija za ishranu za oslobađanje od zatvora

 

Prirodni laksativi u obliku voća mogu se konzumirati svakodnevno, bilo u normalnom obliku, dodati salatama ili cediti u prirodne sokove. Papaja, pomorandže i šljive, na primer, mogu brzo da stimulišu rad creva, čak i kod onih sa istorijom zatvora.

Prirodni laksativi: Voće donosi spas

Ako niste sigurni kako da uključite prirodnu laksativnu hranu u svoju ishranu, trebalo bi da posetite nutricionostu za detaljnu procenu i prilagođeni plan obroka koji će vam pomoći da ublažite zatvor. Zatvor koji traje duže od 3 dana treba da proceni lekar.

Prirodni laksativi: Lista voća koje poboljšava rad creva

U nastavku saznajte koje to voće možete konzumirati za borbu protiv zatvora:

1. Papaja

Papaja je veoma bogata vodom i vlaknima (oko 1 g vlakana) i dobro je poznata po svojoj sposobnosti da pomaže u celokupnom varenju. Pored toga, papaja je bogata hranljivim materijama kao što su magnezijum, kalijum i vitamin C.

2. Acerola

Acerola (Surinamska trešnja), sadrži oko 1,5 g vlakana na svakih 100 g svežeg voća, a samo 33 kcal, što ovo voće čini odličnom opcijom za celokupnu ishranu i zdravlje creva. Acerola ima 12 puta veću dnevno preporučenu količinu vitamina C za odraslu osobu, tako da je bogatija ovim vitaminom od pomorandže i limuna, na primer.

3. Šljiva

Sveže i sušene šljive bogate su vlaknima i odlična su hrana za zdravlje creva. Svaka crna šljiva sadrži oko 1,2 g vlakana, pored toga što organizmu obezbeđuje fosfor, kalijum i vitamine B.

4. Pomorandža

Pomorandža je bogata vodom koja pomaže u hidrataciji creva i stolice. Pulpa, kora i seme imaju visok sadržaj vlakana što poboljšava varenje. Jedna pomorandža sadrži oko 2,2 g vlakana, što je veća količina vlakana od količine u 1 kriški crnog hleba, na primer.

Međutim, važno je zapamtiti da sok od pomorandže praktično nema vlakna, jer kada se voće iscedi samo za sok.

5. Avokado

Avokado je šampion u sadržaju vlakana: 100 g ovog voća sadrži oko 6 g vlakana. Takođe je bogat mastima koje su dobre za telo i koje pomažu u prolasku stolice kroz creva.

6. Banana

Tajna je da jedete ovo voće kada je veoma zrelo, tako da će njegova vlakna biti lako dostupna za promovisanje crevnog tranzita. S druge strane, oni koji treba da kontrolišu dijareju treba da jedu bananu dok je još napola zelena, jer će njena vlakna pomoći u usporavanju varenja.

7. Smokva

Dve sveže smokve imaju oko 1,8 g vlakana i samo 45 kcal, što ih čini odličnom opcijom za duže zadovoljavanje apetita.

8. Kivi

Svaki kivi ima oko 2 g vlakana i samo 40 kcal, što takođe čini ovo voće odličnim načinom za održavanje zdravlja creva u okviru dijeta za mršavljenje. Pored toga, 2 kivija obezbeđuju dnevnu potrebu odrasle osobe za vitaminom C i imaju snažnu antioksidativnu moć, pomažući u prevenciji bolesti i poboljšanju zdravlja kože.

9. Vodena jabuka

Vodena jabukakoja više liči na krušku i ima najveći sadržaj vlakana: 1 vodena jabuka daje oko 2,5 g vlakana, količinu koja se često nalazi u 2 kriške hleba od celog zrna. Osim toga, ima samo 15 kcal po voću, mnogo manje od većine voća, što je odlično za mršavljenje i smanjenje osećaja gladi.

10. Kruška

K s korom ima oko 3 g vlakana i samo 55 kcal, što ovu voćku čini veoma korisnim za zdravlje creva. Dobar savet za mršavljenje je da krušku pojedete oko 20 minuta pre obroka, jer će na taj način njena vlakna delovati u crevima i stvoriti osećaj sitosti, što smanjuje osećaj gladi.


Foto: kuppa_rock / gettyimages.com