MEDNA VODICA ZA ČIŠĆENJE LICA

by | 21.08.2023
medna-vodica-za-ciscenje-lica_medna-vodica-za-ciscenje-lica.jpg

Jednom kada počnete da koristite med na svojoj koži, nikada se nećete vratiti na komercijalna sredstva za čišćenje lica

 

Ako imate osetljivu, normalnu, kombinovanu, suvu ili masnu kožu, medna vodica može da bude savršeno sredstvo za čišćenje i pranje lica.

Medna vodica za čišćenje lica

Slatki med se vekovima koristi kao prirodno sredstvo koje pospešuje zarastanje rana i bosrti se protiv infekcije. Savremena nauka počinje da potvrđuje ono što smo oduvek znali – da je med prirodni izvor energije i odličan lek. Prepun je korisnih vitamina i minerala i ima mnoštvo antibakterijskih, antivirusnih i antiinflamatornih svojstava.

Med sprečava razmnožavanje bakterija tako što oslobađa vodonik-peroksid koji ubija bakterije na koži. Med se takođe koristi u mnogim receptima za lepotu—u domaćem gelu za pranje tela, u maskama za lice, pa čak i u ovom nežnom receptu za pranje lica bogatom probioticima.

Kako se pravi medna vodica

Sastojci:

  • ¼ šolje domaćeg meda
  • ¼ šolje destilovane vode (ili ružine vode ili kokosove vode)
  • 2 kašike tečnog kastiljskog sapuna
  • 1 kašičica ulja avokada
  • 12 kapi esencijalnog ulja po vašem izboru

Priprema:

Sipajte u posudu vodu, sapun, med, zatim ulje avokada i lagano promešajte da se sastojci sjedine. Nanesite ovo sredstvo na lice laganim pritiskom i kružnim pokretima po celom licu i vratu. Isperite toplom vodom.

Sastojci ovog sredstva za pranje lica imaju tendenciju da se odvajaju, pa ih dobro promešajte pre svake upotrebe.

Ostatak sredstva za pranje lica čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru, a trebalo bi da se čuva dugo ako se pravi sa destilovanom vodom. Ako se pomeša sa drugom vrstom vode, upotrebite je u roku od 1-2 nedelje.

Budite oprezni kada pripremate smešu kako je slučajno ne biste zarazili bakterijama iz ruku, flaše ili pribora jer to može dovesti do kvarenja. Ovo sredstvo za čišćenje lica od meda kombinuje antibakterijsku, antiinflamatornu i prirodnu moć meda s nežnim kastiljskim sapunom.

Foto: Metkalova / gettyimages.com