GORUŠICA: KAKO DA UBLAŽITE SIMPTOME

by | 21.08.2023

Donosimo vam nekoliko korisnih saveta koji će vam biti od pomoći

GORUŠICA: KAKO DA UBLAŽITE SIMPTOME

Gorušica je jedna od onih neobično neizbežnih stvari koje često dolaze sa starenjem i koja može da stvara probleme.

Gorušica: Kako da se izborite sa simptomima

Verno svom nazivu, žgaravicu karakteriše neprijatan osećaj pečenja koji obično sledi nakon obroka. Nastaje kao opuštenog sfinktera jednjaka koji omogućava želudačnoj kiselini da teče nazad u jednjak i u suštini sagoreva nežnu membranu koja oblaže grlo.

Gorušica: Uvedite zdrave navike

Promene u načinu života su očigledno, dobro mesto za početak kada pokušavate da sprečite gorušicu. Za početak možete da vodite dnevnik i da pratite koja hrama izaziva gorušicu.

Uobičajeni okidači za žgaravicu su pržena i masna hrana, čokolada, kofein, gazirano piće, šećer, paradajz, luk i visoko prerađena nezdrava hrana. Dim cigareta i alkohol takođe mogu biti problem. Najbolje je da ih izbegavate najmanje dva do tri sata pre spavanja.

Nemojte jesti ili piti prekasno uveče, posebno tešku ili masnu hranu. Vašem telu je potrebno vreme da probavi hranu pre nego što legnete za noć.

Neka ručak bude vaš najveći obrok, a za večeru nešto lakše. Jedenje manjih, češćih obroka takođe može biti od koristi. Dobro žvakanje hrane je u svakom slučaju odličan savet, ali takođe pomaže u sprečavanju probave.

Još nekoliko dobrih saveta

Dodajte više vlakana u svoju ishranu kako biste poboljšali varenje.

Žvakaća guma nakon obroka takođe može pomoći u varenju ili pomoći u neutralizaciji želučne kiseline.

Najbolje je izbegavati preusku odeću, kao što su pojasevi ili kaiševi, ili drugu odeću koja steže stomak jer to može pospešiti pomeranje kiseline nagore u jednjak.

Još jedan savet za noć: Podignite telo od struka nagore ili podignite uzglavlje kreveta ako patite od ozbiljne žgaravice. Gravitacija radi!

Može se samo po sebi razumeti, ali dovoljno vežbanja i gubitak viška kilograma mogu napraviti veliku razliku pomažući u oslobađanju dodatnog pritiska na stomak i jednjak.

 

Foto: eggeeggjiew / gettyimages.com