7 kućnih lekova koji mogu olakšati svrab u letnjoj sezoni

by | 30.05.2024
7 kućnih lekova koji mogu olakšati svrab u letnjoj sezoni

Nepodnošljiva vrućina u kombinaciji sa problemima sa kožom otežava određenim pojedincima da nastave sa svojim poslom. Evo kako olakšati svrab u letnjoj sezoni.

Svrab je uobičajen problem sa kojim se mnogi suočavaju tokom letnje sezone. Vrućina u kombinaciji sa fizičkim komforom kao što su problemi sa kožom otežava određenim pojedincima da nastave sa svojim poslom. Za ublažavanje bolnog svraba često se predlažu nežni kućni lekovi.

Kako olakšati svrab?​

Jedan čest uzrok svraba tokom leta je opekotine od sunca, jer produženo izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju oštećuje kožu, izazivajući upalu i svrab. Toplotni osip može se pojaviti kada se znojni kanali začepe, što dovodi do zarobljenog znoja i rezultira crvenilom, izbočinama i svrabom.

Povećane aktivnosti na otvorenom tokom leta takođe povećavaju rizik od ujeda insekata od komaraca, krpelja i drugih štetočina, uzrokujući lokalizovanu iritaciju kože i svrab. Evo nekoliko kućnih lekova koji će umiriti vašu kožu tokom leta.

Hladne obloge​ mogu olakšati svrab

Nanesite hladnu, vlažnu krpu ili paket leda na mesta koja svrbe da biste ublažili upalu i smanjili nelagodnost. Hladna temperatura pomaže u otupljivanju kože i ublažavanju svraba, pružajući trenutno olakšanje od letnjeg svraba.

Ovsene kupke​

Dodajte koloidne ovsene pahuljice u mlaku kupku i potopite ih 15-20 minuta da biste ublažili svrab i iritaciju. Ovsena kaša sadrži antiinflamatorna jedinjenja koja smiruju kožu i obnavljaju njenu prirodnu barijeru, što je čini efikasnim lekom za različita stanja kože, uključujući opekotine od sunca i ujede insekata.

​Aloe vera gel​

Nanesite gel aloe vere direktno na kožu koja svrbi da biste ublažili iritaciju i pospešili zarastanje. Aloe vera ima rashlađujuća i antiinflamatorna svojstva koja smiruju opekotine od sunca, ujede insekata i druge oblike letnjeg svraba, pružajući brzo olakšanje i podstičući popravku kože.

Pasta od sode bikarbone​

Pomešajte sodu bikarbonu sa vodom da napravite pastu i nanesite je na mesta koja svrbe za umirujuće olakšanje. Soda bikarbona ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smanjenju svraba i upale, što je čini jednostavnim, ali efikasnim lekom za letnji svrab izazvan opekotinama od sunca, toplotnim osipom ili alergijskim reakcijama.

Ispiranje jabukovim sirćetom ​

Razblažite jabukovo sirće vodom i nanesite ga na kožu koja svrbi pomoću vate ili meke krpe. Jabukovo sirće ima antibakterijska i antiinflamatorna svojstva koja pomažu u ublažavanju svraba i smanjenju upale, što ga čini prirodnim lekom za različita stanja kože, uključujući opekotine od sunca, ujede insekata i toplotni osip.

Ulje peperminta​ može olakšati svrab

Razblažite ulje od peperminta sa osnovnim uljem kao što je kokosovo ulje i nanesite ga na mesta koja svrbe da biste olakšali hlađenje. Ulje peperminta ima osvežavajući osećaj koji pomaže da se koža utrne i ublaži svrab, što ga čini korisnim lekom za letnji svrab izazvan opekotinama od sunca, toplotnim osipom ili ubodom insekata. Njegova antimikrobna svojstva takođe pomažu u sprečavanju infekcija i podstiču zarastanje kože.

​Masaža kokosovim uljem​

Umasirajte kokosovo ulje na kožu koja svrbi da biste je hidrirali i umirili iritaciju. Kokosovo ulje sadrži masne kiseline koje hidriraju kožu i smanjuju upalu, pružajući olakšanje od letnjeg svraba uzrokovanog suvoćom, opekotinama od sunca ili ujedima insekata. Njegova antimikrobna svojstva takođe pomažu u sprečavanju infekcija i podstiču zarastanje kože.

Tharakorn / gettyimages.com