Aloe vera gel: Kako se izdvaja iz lista i na koji način se koristi

by | 27.12.2023
Aloe vera gel: Kako se izdvaja iz lista i na koji način se koristi

Aloe vera gel se koristi stotinama godina za lečenje različitih zdravstvenih stanja. Ovaj vredni sastojak se nalazi u mnogim farmaceutskim proizvodima, kao i onima za negu tela. 

 

Aloe vera kreme, gelovi i masti sadrže bistri gel koji se nalazi u listovima biljke aloe vere. Ovi proizvodi se mogu primeniti lokalno za lečenje različitih stanja kože. Aloja se prodaje u kapsulama ili tečnom obliku za interno uzimanje radi unapređenja zdravlja i blagostanja.

Aloe vera gel: Kako se izdvaja iz lista biljke

Trebaće vam zrela biljka koja je stara najmanje nekoliko godina. Ovo obezbeđuje veću koncentraciju aktivnih sastojaka. Uklonite 3-4 lista odjednom, birajući debele listove sa spoljnih delova biljke. Proverite da li su listovi zdravi i bez plesni ili oštećenja.
Isecite ih blizu stabljike. Većina korisnih hranljivih materija nalazi se u dnu listova. Izbegavajte korenje biljke.

Operite i osušite listove. Isecite bodljikave ivice nožem. Koristeći nož ili prste, odvojite unutrašnji gel od spoljašnje strane lista. Unutrašnji gel je deo aloe koji ćete koristiti.
Pustite da žuti sok iscuri iz lista. Ovo je lateks aloe vere. Ako planirate da koristite lateks, možete ga uhvatiti u posudicu. Ako ne planirate da koristite lateks, možete ga odložiti.
Isecitelist na kriške.
Ako želite glatki aloe gel, nakon odvajanja aloe od spoljašnjeg dela lista, možete staviti aloju u blender, a zatim procediti supstancu da biste uklonili pulpu.

Aloe vera gel: Kako se koristi?

Možete naneti svež gel od aloje direktno na kožu ili slediti recept kako biste napravili domaći kozmetički proizvod. Takođe se može dodati u hranu, smutije i pića.

Da biste napravili sok od aloje, koristite 1 šolju tečnosti na svake 2 kašike aloe gela. Uključite sve druge sastojke, poput voća, i koristite blender ili procesor za hranu da pomešate piće.

Ako planirate da konzumirate sveže kriške aloe gela, možete da ih držite u frižideru nekoliko dana, ali je najbolje da ga potrošite što je pre moguće. Uvek možete da čuvate gel aloe vere u zamrzivaču ako niste spremni da ga odmah upotrebite.

Da li je aloe vera bezbedna?

Za većinu ljudi je bezbedno da lokalno koriste aloe veru za negu kože. Generalno, dobro se podnosi, iako su moguće iritacije kože i alergijske reakcije. Nikada ne koristite aloe veru ili bilo kakve ozbiljne posekotine ili opekotine.

Obratite pažnju na to kako vaše telo reaguje na aloju. Obratite pažnju ako osetite bilo kakvu osetljivost ili neželjene reakcije. Ne koristite aloju ako ste alergični na beli luk, luk ili lale. Izbegavajte uzimanje aloe vere u roku od dve nedelje od bilo koje zakazane operacije.

Žene koje su trudne ili doje, kao i deca mlađa od 12 godina, treba da izbegavaju oralnu upotrebu aloe vere.

Pažljivo pratite informacije o doziranju kada uzimate gel aloe vere ili lateks interno. Ograničite upotrebu na male periode vremena. Nakon nekoliko nedelja upotrebe, napravite pauzu od najmanje nedelju dana.

Ricky Herawan / gettyimages.com

Možda će vas zanimati