Prirodno i zdravo: Smanjite holesterol sokom od samo 3 sastojka

by | 10.07.2024
Prirodno i zdravo: Smanjite holesterol sokom od samo 3 sastojka

Da li patite od visokog nivoa holesterola? Niste sami. Čitajte dalje i saznajte kako da napravite zdrav sok i smanjite holesterol na potpuno priodan način.

Visok holesterol je problem koji pogađa mnoge, posebno ljude koji žive u razvijenim zemljama. Zato, naučite kako da smanjite holesterol uz ovaj ukusan sok.

Kako da smanjite holesterol na prirodan način?

Ali prvo, šta je visok holesterol? Visok holesterol je uzrokovan prekomernim nakupljanjem lipida, masne supstance koja se nalazi u svim ćelijama vašeg tela, u vašim arterijama. Lipide prirodno luči vaša jetra, ali se takođe mogu apsorbovati kada jedete određenu hranu koja ih sadrži.

Lipidi su vitalni za neke od procesa u vašem telu. Međutim, visoki nivoi mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Najviše zabrinjava činjenica da mnogi ljudi ignorišu ovo stanje. Na kraju krajeva, nema očiglednih simptoma dok ne izazove veliku štetu.
Iz tog razloga, trebalo bi da imate periodične testove krvi na holesterol. Ako su vaši rezultati visoki, odmah preduzmite mere da to kontrolišete.

Smanjite holesterol zdravim sokom

Na sreću, pored medicinskih tretmana, postoje prirodni načini na koje možete pomoći u stabilizaciji holesterola. Jedan od njih je sok napravljen od aloe vere, krastavca i grejpa. Ovaj živahni sok čisti vaše arterije i uklanja sve ostatke ove supstance.

Prednosti soka od aloje, krastavca i grejpfruta

Sastojci koji čine ovaj prirodni sok obezbeđuju velike količine esencijalnih hranljivih materija koje vaše telo apsorbuje. Tako pomažu da se poboljšaju procesi koji razgrađuju višak holesterola koji se nalazi u krvotoku.

Ovaj napitak je takođe pročišćavajući i diuretik, što će vam pomoći da izgubite težinu i minimizirate rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Prednosti aloje

Lekovita svojstva gela od aloje vere se koriste u alternativnoj medicini stotinama godina. Ova biljka, poznata po svojim antiseptičkim, antiinflamatornim i antioksidativnim jedinjenjima, u stanju je da zaštiti telo i pomogne u mnogim zdravstvenim tegobama.

Veoma je korisna za zdravlje cirkulacije. Ovo nije samo zato što smanjuje upalu, već i zato što hranljive materije pomažu u uklanjanju lipidnih plakova koji se formiraju unutar vaših arterija. Vlakna ove biljke pored aminokiselina i vitamina, smanjuju nivo lošeg holesterola (LDL) i povećavaju dobar holesterol (HDL). To je takođe odličan način za uklanjanje toksina iz krvotoka i takođe pomaže u borbi protiv zadržavanja tečnosti.

Prednosti krastavca

Krastavac je niskokalorično povrće čiji bogati hranljivi sastojci su od velike pomoći u sprečavanju visokog holesterola. Bogat vodom i antioksidativnim jedinjenjima, krastavac smanjuje oksidaciju masti u vašem telu, sprečavajući da se holesterol sintetiše.

U međuvremenu, njegovi vitamini i minerali smanjuju stvaranje plaka u arterijama i održavaju dobru cirkulaciju. Osim toga, vlakna pomažu u hvatanju štetnih masti iz hrane koju jedete, sprečavajući da ih telo zadrži. Krastavac takođe sadrži kalijum, koji pomaže u smanjenju zadržavanja tečnosti i sprečavanju visokog krvnog pritiska.

Prednosti grejpfruta

Grejpfrut je postao popularan kao dodatak za borbu protiv gubitka težine i visokog holesterola. Povećava antioksidativnu aktivnost u vašem krvotoku, minimizirajući negativne uticaje slobodnih radikala i smanjujući stvaranje plaka u arterijama.

Dijetalna vlakna pomažu u smanjenju apsorpcije holesterola u crevima, a istovremeno poboljšavaju varenje masti. Osim toga, to je hrana za detoksikaciju koja eliminiše toksine iz tela i takođe podstiče dobru cirkulaciju.

Recept

Ako želite da iskoristite sve zdravstvene prednosti ovih sastojaka, onda napravite ovaj zdravi sok.

Sastojci:

  • Sok od 5 grejpfruta
  • 2 kašike gela od aloe vere (30 g)
  • 1/2 krastavca
  • Sok od pola limuna
  • 1 čen belog luka (opciono)

Priprema: Iscedite sok od grejpfruta i dodajte ga u blender zajedno sa aloe gelom, krastavcem i sokom od limuna. Blendajte dok ne dobijete glatki napitak i odmah poslužite. Pijte ovaj sok na prazan stomak, najmanje tri puta nedeljno.

Takođe, pored ovog soka, važno je da prilagodite i ishranu sa niskim sadržajem masti. Na kraju krajeva, neće vam pomoći samo ovaj sok ako i dalje nastavite sa nezdravim navikama u ishrani.

Xarhini / gettyimages.com