Japanski preparat natokinaza & kefir: Snižava pritisak i razbija krvne ugruške

by | 13.11.2023
Japanski preparat natokinaza & kefir

Kliničke studije su utvrdile da natokinaza rastvara višak fibrina u krvnim sudovima, smanjuje viskozitet krvi, a time i krvni pritisak.

Natokinaza je prirodni enzim koji se nalazi u nato, tradiocionlanom japanskom jelu na bazi soje. Enzim u natu nastao je procesom fermentacije i specifične bakterije koja se zove Bacillus subtilis. Visoka potrošnja nata je povezana sa dužim prosečnim životnim vekom japanske populacije i nižim stopama hroničnih bolesti. Japanci veruju da ova hrana podmlađuje.

Natokinaza za zdravlje srca i vitalnost

Tradicionalno jelo nato, konačno je 1980.  godine dobio i naučnu potvrdu. Naime, naučnik Hiroyuki Sumi iz Medicinske škole Univerziteta u Čikagu istraživao je aspekte konvencionalnih lekova na probleme sa zgrušavanjem krvi. Eksperiment je radio i sa fermentisanim sojinim jelom natom. Naučnik je u petrijevu posudu ubacio krvni ugrušak i nato. Rezultati su bili zapanjujući – za samo 18 sati, krvni ugrušak se rastvorio. I to za daleko kraće vreme nego što je to bio slučaj s klasičnim lekovima za tu svrhu.

Ohrabrujuća klinička ispitivanja

To otkriće je pokrenulo niz kliničkih ispitivanja, gde su reuzltati o natokinazi veoma ohrabrujući:

Natokinza rastvara višak fibrina u krvnim sudovima što poboljšava cirkulaciju, rastvara krvne ugruške. Na taj način smanjuje rizik od ozbiljnih koagulacija, odnosno deluje aterotrombično preventivno. Povećava HDL (dobar holesterol), optimizuje nivo holesterola i to bez neželjenih efekata.

Smanjuje viskozitet krvi, čime zauzvrat poboljšava protok krvi i smanjuje krvni pritisak.
Izaziva „značajno jaču trombolitičku aktivnost“ uporedivu sa onom drugog dobro poznatog razređivača krvi: aspirina, leka za koji se zna da izaziva krvarenje i čireve želuca

Natokinaza i kefir

NATTOKINASE AND KEFIR

Natto je tradicionalna japanska hrana koja se koristi u ishrani više od 1000 godina. Tradicionalno, natto se koristio kod bolesti srca, umora i protiv bolesti beriberi koja je posledica nedostatka vitamina B1. Enzim natokinaza se stvara dodavanjem bakterije Bacillus natto u kuvanu soju. Natokinaza može pomoći u sprečavanju stvaranja ugrušaka i smanjenju krvnog pritiska. Laboratorijske studije sugeriraju da može razgraditi fibrin u krvi koji stvara ugruške ili uticati na neke faktore koji karakteriziraju Alchajmerovu bolest. Kefir omogućava bolju apsorpciju natokinaze.

Kako deluje natokinaza?

Utvrđeno je da ovaj enzim ima nekoliko zdravstvenih prednosti, kao što je smanjenje krvnih ugrušaka i poboljšanje cirkulacije. Ali, kako to zapravo funkcioniše?

Povećani nivoi fibrinogena su još jedan jasan faktor rizika za pojavu kardiovaskularnih bolesti. Jedan od najčešćih načina na koji se manifestuje visoka vrednost fibrinolitičkih nivoa u telu jeste putem razvijanja nazalnih polipa, pošto se naslanja na nazalnu mukozu. To je takođe jedan od razloga zašto su istraživači odlučili da odrede kako natokinaza može biti korisna za ovo stanje.

Visok krvni pritisak je uobičajen zdravstveni problem koji pogađa značajan dio populacije. Može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući bolesti srca, moždani udar i oštećenje bubrega. Provedeno je nekoliko studija kako bi se ispitali efekti uzimanja natokinaze na nivo krvnog pritiska, a rezultati su obećavajući. Iako je potrebno više istraživanja da bi se u potpunosti razumela njena efikasnost, natokinaza pokazuje potencijal kao sigurna i prirodna alternativa tradicionalnim lekovima za sve one koji žele kontrolisati krvni pritisak.

Natokinaza se pokazala veoma efikasnom i kada su sinusi u pitanju. Naime, nedavno istraživanje utvrdilo pozitivan efekat ovog enzima na probleme sa sinusima. Naročito tokom hladnijeg vremena u godini, gde su uobičajeni problemi sa prehladama, uključujući upalu sinusa.

Kome je namenjen?

Preparat Natokinaza i kefir ima brojne zdravstvene prednosti zahvaljučući ovom čudesnom enzimu. Kefir omogućava bolju apsorpciju natokinaze. Dosadašnja ispitivanja su potvrdila da ovaj preparat ima blagotvorna dejstva na ova stanja:

  • Sprečavanje stvaranje krvnih ugrušaka
  • Snižava krvni pritiska
  • Poboljšanje protoka krvi
  • Sprečava proizvodnju endotoksina
  • Poboljšanje rad creva

 

mdmworks / gettyimages.com, Magično bilje shop