Liposomalni glutation: Antioksidans koji čisti telo od toksina i teških metala

by | 03.07.2024
Liposomalni glutation: Antioksidans koji čisti telo od toksina i teških metala

Kao glavni antioksidans, liposomalni glutation nas štiti od mnogih toksičnih jedinjenja i zagađivača sa kojima se danas susrećemo u svakodnevnom životu.

Postoje mnoge hranljive materije koje su vašem telu potrebne da bi najbolje funkcionisalo, uključujući vitamine, minerale, proteine i još mnogo toga. Neki od ovih hranljivih sastojaka služe veoma specifičnoj svrsi, a potrebno nam je samo malo svakog dana da bismo zadovoljili svoje potrebe. Liposomalni glutation je jedan od ovih (možda nedovoljno cenjenih) multifunkcionalnih hranljivih materija.

Šta je liposomalni glutation?

Glutation je poznat kao glavni antioksidans u ljudskom telu. On pokreće mehanizme detoksikacije, podržava imuni sistem, proizvodi energiju, osnažuje ćelijsku komunikaciju… Kao glavni antioksidans, glutation nas štiti od mnogih toksičnih jedinjenja i zagađivača sa kojima se danas susrećemo u svakodnevnom životu, uključujući:

  • Slobodne radikale
  • Živu i druge toksične metale
  • Alkohol
  • Organski zagađivači / pesticidi.

U telu, glutation proizvode ćelije jetre, a sastoji se od aminokiselina cisteina, glutaminske kiseline i glicina (što je razlog više da budete sigurni da dobijate dovoljno proteina!). Ali iako se proizvodi u jetri, glutation se može naći u svakoj ćeliji vašeg tela, kao i u nekim ekstracelularnim oblastima, kao što je sluznica pluća.

Liposomalni glutation znači da je glutation u lipozomalnom obliku, odnosno da je razbijen i inkapsuliran u mikroskopske liposome (male globule okružene lipidnim dvoslojem sličnim vašim ćelijskim membranama). Ova inkapsulacija omogućava da se glutation efikasnije apsorbuje i transportuje direktno u  ćelije, gde može da učini najviše dobrog.

Koja je razlika između liposomalnog glutationa i redukovanog glutationa?

Redukovani glutation, ili L-glutation, je jednostavno aktivni oblik molekula, oblik koji mu omogućava da obavlja svoje brojne uloge u detoksikaciji, imunitetu i tako dalje. Mnogi dodaci glutationa su formulisani u ovom aktivnom obliku, tako da vaše telo ne mora ni na koji način da ga menja da bi počelo da ga koristi. Međutim, samo zato što uzimate aktivni oblik glutationa ne mora da znači da on ulazi u vaše ćelije.

Većina suplemenata glutationa se jednostavno razgrađuje u stomaku, a samo delić suplementa dospeva u krvotok. Liposomalni glutation, s druge strane, zaštićen je od surovog okruženja želuca pomoću lipozoma i može da prođe kroz ćelijske membrane da bi se koristio direktno u ćeliji.

Liposomalni glutation čisti od teških metala

Gotovo je nemoguće živeti u našem modernom društvu i ne biti izložen toksinima iz životne sredine poput teških metala. Oni su u našem vazduhu (zagađenje), vodi, hrani i kozmetičkim proizvodima (otuda i porast čiste, netoksične šminke).

Kao ljudi, imamo ugrađen sistem za uklanjanje ovih toksičnih supstanci. Glutation je u centru ovog procesa, jer direktno vezuje teške metale i pomaže im da budu rastvorljiviji u vodi, tako da se mogu eliminisati u žuči i urinu i na kraju iz našeg tela kroz proces koji se zove konjugacija.

Mnogi ljudi sa toksičnim opterećenjem od teških metala imaju veoma nizak nivo glutationa, ali vraćanje ovih nivoa može skoro odmah da zameni iscrpljene zalihe energije. Praktično nijedan organ u telu nije imun na dejstvo olova, ali je najviše pogođen mozak. Oštećenje od olova je uzrokovano velikim povećanjem oksidativnog stresa jer olovo izaziva povećanje reaktivnih vrsta kiseonika (ROS). Glutation stabilizuje ROS smanjujući štetu uzrokovanu toksičnošću olova, kao i svim drugim teškim metalima pomenutim gore.

Antioksidans koji štiti jetru

Ne morate da konzumirate alkohol da biste brinuli o funkciji jetre. Svaka osoba treba da se zabrine. Naime, jetra je naš glavni filter za uklanjanje toksičnih supstanci poput lekova i alkohola, ali takođe igra ključnu ulogu u metabolizmu masti, proteina i ugljenih hidrata, kao i sintezi faktora zgrušavanja, preradi holesterola i proizvodnji žuči.

Dovoljno je reći da smo „zdravi onoliko koliko je zdrava naša jetra“. Zato je važno zaštititi je. Glutation je jedan takav molekul koji može pomoći našoj jetri da bolje funkcioniše. Glutation se nalazi u velikim količinama u ćelijama jetre jer je sam po sebi detoksikant.

Glutathione-100m

ORIGINALNI HOLANDSKI LIPOZOMALNI GLUTATION

Glutation je prirodni antioksidant u ljudskom telu koji se proizvodi u jetri. Međutim, kada ga nema u potebnim količinama, često se unosi u obliku lipozomalnog glutationa. Lipozomalni glutation je jak antioksidans. On je takođe ključna komponenta za zaštitu imunološkog sistema i pomaže ćelijama koje su njegova prva linija odbrane od infekcija i virusa.

Naučna studija

Jedan dobar model za proučavanje funkcije jetre je stanje koje se zove nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD). U studiji od 29 učesnika, uzimanje 300 mg glutationa dnevno smanjilo je enzim jetre ALT, koji je povišeni marker NAFLD-a i smanjuje se sa poboljšanom funkcijom jetre. Drugi markeri NAFLD-a (kao što su trigliceridi i neesterifikovane masne kiseline) takođe su se smanjili sa terapijom glutationom. Upotreba glutationa kod oboljenja jetre daje obećavajuće rezultate, a upotreba liposomalnog glutationa sa visokom apsorpcijom je najbolji izbor jer fosfatidilholin u liposomima ima svoje korisne efekte na funkciju jetre.