Začinite jela ruzmarinom jer smanjuje rizik od infekcija

by | 03.07.2024
Začinite jela ruzmarinom jer smanjuje rizik od infekcija

Ovaj popularan zimzeleni grm koji je poreklom sa Mediterana, a jela sa ruzmarinom su popularan širom sveta. Nije ni čudo jer pored bogate arome, pruža i lekovite supstance.

Medicinska upotreba ovo mediteranskog grma hvaljena je vekovima, ali su naučna istraživanja tek nedavno potvrdila ove tvrdnje.

Jela sa ruzmarinom su zdrava

Prvobitna istraživanja potvrđuju da je ruzmarin važan dodatak ishrani, jer sadrži širok spektar hranljivih materija koje su neophodne za zdravlje. Njegovo lišće se može jesti sveže ili osušeno, a popularno se konzumira kao čaj ili ulje.

Zašto je ruzmarin tako lekovit?

Ruzmarin je posebno bogat fitokemikalijama. Dok fitokemikalije nisu neophodne za preživljavanje kao vitamini i minerali, ipak su važne za borbu protiv bolesti i održavanje opšteg zdravlja. Fitokemikalije u ruzmarinu mogu pomoći u poboljšanju zdravlja očiju, regulaciji funkcije jetre i smanjenju rizika od astme. Ruzmarin je takođe odličan izvor:

 • Pantotenske kiseline
 • Niacina
 • Tiamina
 • Folata
 • Riboflavina

Ruzmarin ima niz dodatnih zdravstvenih prednosti. Ruzmarin je bogat manganom, esencijalnom hranljivom materijom za zdravlje metabolizma. Mangan takođe pomaže telu da formira krvne ugruške, što omogućava brže zarastanje povreda.

Potencijalno smanjuje rizik od raka

Ruzmarin sadrži karnozičnu kiselinu, jedinjenje poznato po svojim moćnim antioksidativnim svojstvima. Studije su otkrile da karnozna kiselina može usporiti rast ćelija raka u telu i čak smanjiti rizik od razvoja tumora.

Podrška imunološkom sistemu

Istraživanja su pokazala da karnozna i ružmarinska kiselina u ruzmarinu imaju moćna antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva. Redovna konzumacija ruzmarina potencijalno može pomoći u smanjenju rizika od infekcije i pomoći imunološkom sistemu da se bori protiv infekcija koje se pojave.

Smanjuje stres

Iako je potrebno više istraživanja, preliminarne studije pokazuju da ruzmarin ima pozitivan uticaj na smanjenje anksioznosti i stresa. U randomizovanom ispitivanju sprovedenom na univerzitetskim studentima, otkriveno je da ruzmarin poboljšava kvalitet sna učenika i smanjuje nivo anksioznosti u poređenju sa placebom.

Poboljšava pamćenje i koncentraciju

Ruzmarin se vekovima koristio kao pomoćno sredstvo za pamćenje, a studije o aromaterapiji pomoću ruzmarina su potvrdile neke od ovih tvrdnji. Jedna studija je otkrila značajna poboljšanja u kognitivnim performansama u roku od 20 minuta nakon udisanja esencijalnog ulja ruzmarina.

Kako se prave jela sa ruzmarinom?

Iako je ruzmarin hranljiva biljka, nije za svakoga. Treba ga izbegavati tokom trudnoće, jer je poznato da stimuliše menstrualni protok.

Osušeni listovi ruzmarina su tradicionalni začin u mediteranskoj kuhinji. Ruzmarin se može kupiti u bilo kojoj prodavnici ili biljnoj prodavnici, ali je takođe popularna biljka za uzgoj kod kuće. Grančice se mogu jesti sveže ili sušene.

Da biste pripremili ruzmarin: Isperite listove pod hladnom vodom da biste uklonili svu prljavštinu. Odrežite stabljike, a preostale grančice koristite kao ukras za slana jela od mesa, povrće i peciva.

Da biste napravili ulje od ruzmarina: Napunite šerpu maslinovim uljem i dodajte svoje grančice ruzmarina. Kuvajte na laganoj vatri do 10 minuta dok se iz tiganja ne pojavi miris ruzmarina. Isključite vatru, ostavite da se ulje ohladi, a zatim procedite i bacite grančice ruzmarina. Dobijeno ulje može se čuvati u frižideru do šest meseci.

Evo nekoliko ideja za uključivanje više ruzmarina u svoju ishranu:

 • Pospite grančice ruzmarina preko jela od piletine, govedine ili svinjetine.
 • Sveže listove ruzmarina prokuvajte sa vodom da napravite čaj od ruzmarina.
 • U pečeno povrće dodajte ruzmarin tokom kuvanja.
 • Ruzmarin uparen sa krompirom je posebno popularna kombinacija.
 • Koristite svež ili sušen ruzmarin kao uparivanje sa jelima od testenina.
 • Umešajte ruzmarin u puter i premažite ga preko hleba.
 • Dodajte grančice ruzmarina u limunadu za osvežavajući doživljaj klasičnog napitka.

CentralITAlliance / gettyimages.com