Ruzmarin: Sprečava opadanje kose, jača dlaku i koren, daje blistavi sjaj

by | 26.02.2024
Ruzmarin: Sprečava opadanje kose, jača dlaku i koren, daje blistavi sjaj

Da li ste znali da je ruzmarin odličan lek za vašu kosu? Donosimo vam tri recepta koji su odlični za negu kose na prirodan način. Čine je jačom, bujnijom i regenerišu kožu glave. 

 

Ako nikada niste razmišljali o korišćenju ruzmarina za negu kose, propuštate prirodni lek koji vam može pomoći da imate zdraviju, sjajniju i jaču kosu. Da bismo vas podstakli da probate, u nastavku vam delimo tri vrlo jednostavna recepta koje možete sami da primenite kod kuće.

Ruzmarin za zdravu kosu

Odabir ruzmarina za brigu o vašoj kosi jedan je od najboljih izbora, jer vam ova biljka može pružiti nekoliko prednosti. Jedna od njih, kako je navedeno u Botaničkoj i farmaceutskoj studiji proizvoda za primenu u kozmetici i nezi kože, jeste da doprinosi zdravlju kose, podstičući rast.

Pored opadanja kose, ruzmarin ima još jedan niz prednosti za negu kose u onim slučajevima u kojima se stres manifestuje na drugi način- na primer u obliku dermatitisa. Ova biljka ima antiseptička, lekovita i stimulativna svojstva za kožu glave. Na taj način umiruje i omogućava regeneraciju kože glave.

Recepti: Isprobajte ruzmarin na tri načina

Svojstva ruzmarina se decenijama koriste kao saveznici za poboljšanje zdravlja kose. Generalno, bori se protiv prekomernog gubitka kose i stimuliše rast pramenova.
Pripremljeno sa ruzmarinom za negu kose.

Sada kada znate kako vam ruzmarin može pomoći za vašu kosu, u nastavku ćemo vam pomoći da otkrijete kako možete napraviti različite preparate da biste počeli da dobijate sve prednosti ove biljke.

1. Ulje ruzmarina

Ulje ruzmarina je proizvod koji ćete mnogo koristiti za nanošenje kao masažu na kožu glave. Iako se ovaj proizvod može kupiti, možete ga jednostavno napraviti kod kuće.

Stavite nekoliko grančica ruzmarina u teglu i napunite do vrha maslinovim uljem. Dobeo zatvorite i ostavite teglu na tamnom i suvom mestu oko mesec dana uz povremeno mućkanje. Procedite ulje i sipajte u čistu bočicu. Jednom nedeljno umasirajte u koren kose malo ovog ulja, ostavite da deluje pola sata do sat vremena i operite šamponom.

2. Voda od ruzmarina

Još jedan preparat koji je mnogo lakši za pravljenje je voda od ruzmarina. Naprskajte ovu vodicu na kosu radi lakšeg raščešljavanja. Takođe, ova vodica sprečava opadanje kose.

Stavite nekoliko grančica ruzmarina u lonac sa vodom. Kada dostigne tačku ključanja, isključite vatru, sklonite sa ringle da se ohladi. Procedite vodu i sipajte je u bocu sa raspršivačem.

3. Tonik od ruzmarina

Sada ste uspeli da napravite ulje i vodu od ruzmarina. Pa, poslednji preparat sa ovim prirodnim lekom je tonik. Da biste to uradili, biće vam potrebna i voda i ulje.

U pola litra proključale vode dodajte pet kašika ruzmarinove vode i 10 kapi ruzmarinovog ulja. Promešajte i ostavite da se smlači. Tečnost nežno umasirajte u kožu glave. Ovaj tonik ublažiće svrab ako patite od  dermatitisa. Međutim, takođe će vam pomoći da poboljšate rast kose i ojačate koren u slučaju da patite od prekomernog gubitka kose.

Kako je ruzmarin prirodan način lečenja kose i kože glave, važno je da budete dosledni da biste cenili njegove efekte. Pored toga, preporučujemo vam da isprobate svaki od preparata kako biste znali koji od vam najviše prija.

CalypsoArt / gettyimages.com