Ćelavost kod muškaraca: Pet glavnih uzroka i kako rešiti problem

by | 03.02.2024
Ćelavost kod muškaraca: Pet glavnih uzroka i kako rešiti problem

Danas se većina muškaraca posebno mladih borih sa opadanjem i roređivanjem kose. Ćelavost kod muškaraca je postala sve učestaliji problem. Saznajte šta sve može da pomogne.

Ćelavost se može pripisati genetici, hormonskim obrascima, ishrani, zagađenju životne sredine i načinu života. Ćelavost koja se vidi kod muškaraca naziva se androgena alopecija. Ovo je najčešći uzrok gubitka kose kod oko 50% populacije.

Kod muškaraca se manifestuje kao progresivno zahvatanje različitih područja kože glave. Počevši od frontalnog, temporalnog, srednjeg vlasišta, a zatim temena. Androgena alopecija je hormonski zavisan i genetski posredovan poremećaj.

Ćelavost kod muškaraca: Pet uzroka

Postoji nekoliko uzroka koji mogu da dovedu do ovog stanja.

Pogrešna ishrana: Pravilna izbalansirana ishrana utiče na debljinu dlake, čini je zdravom, a takođe će u određenoj meri sprečiti povratno ćelavost.

Životne navike: Nepravilni obrasci spavanja, ishrana i navike poput pušenja takođe utiču na rast kose.

Prekomerna ili nepravilna upotreba proizvoda za negu kose: Alatke i  uređaji za stilizovanje nisu tako dobri za kosu. Dok obavljaju posao, svaki put uništavaju teksturu vaše kose.

Stres: Mentalno opterećenje ne samo da utiče na vaše zdravlje na različite načine, već igra vitalnu ulogu u gubitku kose. Stres takođe uništava teksturu kose.

Aktivna infekcija na koži glave: Konsultujte stručnjaka da biste izbegli bilo kakvu infekciju na koži glave koja zauzvrat utiče na rast kose

Ćelavost kod muškaraca: Šta može da pomogne

Za muškarce kojima opada kosa, lečenje može da se odvija na sledeće načine:

Preventiva

Ona je svakako na pravom mestu. Kod muškaraca koji vole da nose rep, čvrsto zatezanje kose olbaviće je u korenu. Koristite četku od prirodnih dlaka sa nežnim vlaknima za češljanje kose.

Kada perete kosu, birajte nežne šampone i balzame koji ne sadrže jake hemikalije. Odmah prestanite da koristite proizvode za toplotno oblikovanje.

Kućni lekovi za opadanje kose

Brojne biljke i kućni lekovi, kao što su piskavica i amla pomažu u održavanju kose i podstiču rast kose. Osim toga, pokazalo se da upotreba ekstrakta ruzmarina donekle smanjuje gubitak kose.

Ulja za kosu poput bademovog i maslinovog ulja, kao i prirodni tretmani za kosu, mogu se koristiti za masažu vlasišta u nastojanju da se stimuliše i smanji gubitak kose.

Medicinski tretmani

Prva linija odbrane je praćenje nutritivne terapije za multivitamine specifične za kosu. Mnogi ljudi pribegavaju serumima za rast kose koji sadrže peptide kao što su prokapil, anagain, capikil, keratin itd. Minoksidil 5% rastvor usporava proređivanje kose, povećava pokrivenost kose na skalpu, takođe održava trenutnu gustinu kose.

Svetlosna terapija: Ovo deluje tako što smanjuje zapaljenje oko dlake i na taj način podstiče rast kose.

Mezoterapija sa mikroiglama: Oslobađa faktore rasta u skalpu kako bi stimulisala aktivacija folikularnih matičnih ćelija.

Transplantacija kose: Ovo je najefikasnija opcija. Pomaže u rekonturisanju linije kose koja se povlači i zamena dlačica u trajnim ćelavim predelima.

LENblR / gettyimages.com

Možda će vas zanimati