SPREČITE OPADANJE KOSE

by | 10.08.2023
sprecite-opadanje-kose_sprecite-opadanje-kose.jpg

Nekoliko kućnih sastojaka može da vam pomogne

Opadanje kose postaje sve češći prblem sa kojim se mnoge osobe suočavaju. Otkrićemo vam nekoliko prirodnih recepta koji mogu da spreče proređivanje kose.

Kako da sprečite opadanje kose

Gubitak kose najčešće biva uzrokovan genetikom, stresom, kao i nezdravim okruženjem. Osim toga, često tretiranje kose hemikalijama poput farbanja ili nanošenja nekih preparata za fazoniranje kose mogu da oslabe koren dlake, da isuše i oštete kožu vlasišta. Ukoliko ste primetili da vam se kosa proređuje, možete da isprobajte ove kućne recepte jer se radi o prirodnim tretmanima.

Kućni recepti i saveti koji sprečavaju opadanje kose

1. Vitamini

Nedostaci vitamina H, D i E su povezani sa gubitkom kose. Dakle, unos ovih ključnih hranljivih materija može delovati kao efikasan tretman opadanja kose kod kuće. Međutim, imajte na umu da prekomerni unos ovih vitamina, kao i vitamina A, može izazvati ozbiljne neželjene efekte poput alopecije.

2. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je jedan od najboljih kućnih lekova za opadanje kose. Može da rodre duboko u vlasište. Na taj način hrani kosu, sprečava oštećenje i lomljenje kose često uzrokovanih fizičkim oštećenjima od feniranja i peglanja kose.

Dve kašike kokosovog ulja nežno umasirajte u kožu glave i kosu. Ostavite da deluje oko sat vremena i operite blagim šamponom. Ovo možete raditi najmanje dva puta nedeljno.

3. Jogurt

Jogurt je bogat izvor probiotika, za koje se zna da dovode do pH vrednost, a sve to utiče na kvalitet i gustinu kose. Svki dan popijte po šolju probiotičkog jogurta.

4. Sok od luka

Ovo je jedan od najefikasnijih kućnih lekova za opadanje kose. Prema studiji ovaj sok može da podstakne rast kose. Izblendajte pola glavice luka i procedite. Sok umasirajte u kosu i držite sat vremena. Operite kosu blagim šamponom. Radite ovo dva puta nedeljno.

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži polifenole zvane epigalokatehin-3-galat koji stimuliše rast ćelija dermalne papile kože glave i može pomoći u prevenciji i lečenju androgene alopecije. Pijte dve šolje zelenog čaja dnevno.

6. Kana

Kana može poboljšati rast kose. Deluje skoro jednako dobro kao minoksidil (lek koji se koristi za lečenje gubitka kose. Pomešajte prah kane za kosu s vodom, mešajte dok ne dobijete pastu. Nanesite pastu na vlasište i rasporedite preostalu mešavinu po dužini kose. Ostavite sat vremena i operite blagim šamponom. Ovo možete raditi jednom mesečno.

Foto: vadimguzhva / gettyimages.com