Domaća maska za kosu od piskavice: Regeneriše i pruža prirodan sjaj

by | 06.01.2024
Domaća maska za kosu od piskavice: Regeneriše i pruža prirodan sjaj

Maska za kosu od piskavice po principu „uradi sam“ ne samo da je ekonomično rešenje, nego i zdravo. Obnavlja kosu, vraća joj sjaj, elastičnost, te neguje kožu glave i dlaku.

Piskavica se koristi kao jedan od najtradicionalnijih lekova za negu kože i kose. U Indiji, piskavica je jedan od najčešćih sastojaka koji se nalazi u kuhinji, i odličan je izvor vitamina i minerala koji podstiču popravku kože i kose.

Maska za kosu od piskavice

Seme piskavice sadrži puno vitamina i minerala koji pospešuju rast i regeneraciju kose. Kokosovo ulje je bogato vitaminom E, te hidrira kosu i daje joj sjaj. Mleko sadrži kalcijum, proteine, jod, kalijum, fosfor i vitamine B2 i B12, a sve to pomaže u jačanju strukture kose.

Prednosti maske za kosu:

  • Deluje kao prirodno rešenje protiv peruti
  • Pruža prirodan sjaj
  • Održava kosu i kožu glave zdravim
  • Za meku, sjajnu i glatku kosu
  • Uklanja mrtve ćelija kože

Recept :Maska za kosu od piskavice

Ove količinina je namenjena za kosu srednje dužine.  Podesite količinu prema dužini vaše kose.

Sastojci:

  • 3 kašike semena piskavice
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • Mleko

Priprema: Tri kašike semena piskavice ostavite potopljene u vodi preko noći. Pocedite i vodu od semena sipajte u bočicu s raspršivačem.

Masku pravite na ovaj način: Natopljeno seme piskavice staviti u posufu i izgnječite. Mešajte i polako dodajte mleko dok ne dobijete gustu pastu. Potom dodajte kokosovo ulje i dobro promešajte. Ako je pasta previše gusta, dodajte još malo mleka.

Kako naneti masku za kosu

Pre nanošenja maske za kosu dobro očešljajte kosu. Počnite da prskate srednji deo  kose vodom od piskavice koju ste usuli u bočicu sa raspršivačem. Rasporedite kosu i naprskajte vodu od piskavice na celo vlasište.

Masirajte vlasište oko pet minuta. Ovo će povećati protok krvi i otvoriti pore na koži glave. Nanesite pastu na koren kose. Masirajte pet do deset minuta. Odvojite male delove kose i nanesite pastu od korena do vrhova.

Stavite na kosu kapu za tuširanje i ostavite da odstoji najmanje jedan sat, a najviše tri sata. Operite kosu koristeći uputstva u nastavku.

Kako oprati kosu

Sitne čestice maske se zalepe za kosu zbog čega ih je malo teže isprati. Skinite kapu za tuširanje i masirajte vlasište pet minuta. Operite kosu toplom vodom.
Vrhovima prstiju uklonite sve zaostale čestice piskavice sa  kose.

Koristite blagi šampon za pranje kose. Nemojte sipati šampon direktno na kosu. Razblažite šampon mešanjem u šoljici sa malo vode. Sipajte mešavinu šampona i vode na kožu glave i nežno umasirajte. Isperite kosu hladnijom vodom.

Saveti

Čak i nakon što pratite sve korake za pranje kose, možda ćete i dalje imati problema da izbacite svu piskavicu. Ne brinite! Ostavite kosu da se potpuno osuši, a zatim je očešljajte da biste uklonili sve preostale čestice.

Madeleine_Steinbach / gettyimages.com