Kokosovo ulje za blistavu kosu bez peruti

by | 17.11.2023
Kokosovo ulje za blistavu kosu bez peruti

Kokosovo ulje ima toliko benefita za kosu – od borbe protiv peruti, pa do blistave i čvrste kose.

Kokosovo ulje je poznato po visokom sadržaju masti i ukusu orašastih plodova. To je popularno i izuzetno svestrano ulje u kulinarstvu. Ali, ovo ulje nije popularno samo u jelima – ono takođe može pružiti neke impresivne prednosti za kožu i kosu.

Kokosovo ulje za zdravu kosu

Kokosovo ulje je posebno blagotvorno za kosu jer ima visoku koncentraciju laurinske kiseline, vrste masti koju kosa može lako i brzo da apsorbuje. Laurinska kiselina obezbeđuje vlagu. Takođe može da ukroti kovrdžanje, daje sjaj i lepu teksturu kosi.

Kokosovo ulje: Benefiti za kosu

Ako ste strastveni korisnik vrućih alatki za oblikovanje kose ( fen, pegle za kosu, figaro) ili je kosa izložena zagađenju iz vazduha velike su šanse da ćete imati oštećenu kosu. Svi ovi faktori stresa crpe “vitalnu energiju” iz kose i čine upotrebu hidratantnih proizvoda (uključujući balzamove, maske i ulja) neophodnim za održavanje zdrave kose. Zato kokosovo ulje može da vam pomogne na više načina.

Sprečava pojavu rascvetalih krajeva

Kada vam kosa postane suva i lomljiva, veća je verovatnoća da ćete primetiti rascvetale krajeve. Korišćenje kokosovog ulja možete regenerisati krajeve kose i spečiti oštećenje.

Čini kosu sjajnom i glatkom

Laurinska kiselina, glavni izvor masti kokosovog ulja učiniće kosu sjajnom i mekom na dodir. Osim toga, kokosovo ulje takođe sadrži druge vitamine i masne kiseline koje pomažu kosi da izgleda zdravo i sprečiće nakupljanje sebuma.

Može pomoći u borbi protiv peruti

Osim što hidrira i regeneriše kosu, kokosovo ulje takođe može smanjiti pojavu peruti. Studija iz 2018. u Međunarodnom časopisu za molekularne nauke pokazuje da kokosovo ulje ima antibakterijski, antiinflamatorni i antioksidativni efekat. Takođe može pomoći u regenerisanju kožne barijere.

Perut može biti uzrokovana raznim stvarima (kao što su suvo vlasište, dermatitis, gljivice i još mnogo toga). Studija iz 2021. objavljena u Scientific Reports pokazuje da kokosovo ulje može pomoći u lečenju peruti podstičući „dobre“ bakterije na koži, smanjujući upalu. Može pomoći i z borbi protiv dermatitisa.

Jača kutikulu

Kokosovo ulje jača kutikulu dlake, što će pomoći u zaštiti kose od toksina iz okoline i održavati je zdravom. Kutikula koja je dobro zasićena vlagom otpornija na sve spoljašnje uticaje.

Pomaže da se ukrote kovrdže

Kokosovo ulje u serumu ili maski za kosu takođe može pomoći da se rešite kovrdžanja. Korišćenje ovog ulja posebno tokom vlažnog dana može sprečiti kovrdžanje.

Kako da koristite masku za kosu od kokosovog ulja

Ako vam je kosa previše oštećena, problem obično možete rešiti jednostavnom maskom za kosu. Kokosovo ulje nanesite na kosu i vlasište, stavite kapu za tuširanje i ostavite ulje da deluje preko noći. Ulje će duboko prodreti u kutikulu ako ga ostavite da odstoji 6 do 8 sati. Preporučuje se da koristite devičansko kokosovo ulje te da ovu masku nanosite dva puta mesečno za najbolje rezultate.

etorres69 / gettyimages.com