5 NAJBOLJIH KUĆNIH LEKOVA PROTIV PERUTI

by | 15.08.2023

Ove sastojke uglavnom imate u kući, zato nema izgovora da ne isprobate ove recepte

 

Kada se vide ljuspice peruti na ramenima to može biti neugodno iskustvo. Ali na sreću, postoji mnogo lekova koji mogu pomoći u ublažavanju problema peruti.

Borba protiv peruti

Perut može biti dosadan problem. Često je uzrokovana prekomernom proizvodnjom ulja na koži glave, što može dovesti do zgrušavanja ćelija kože i ljuštenja. Takođe može biti uzrokovano gljivičnom ili bakterijskom infekcijom, ili jednostavno suvom kožom. Saznajte kako da rešite ovaj problem.

Kućni recepti protiv peruti

Evo pet najboljih lekova za uklanjanje peruti:

1. Ulje čajevca

Ulje čajevca je poznato po svojim antigljivičnim i antiinflamatornim svojstvima što ga čini efikasnim lekom za perut. Jednostavno pomešajte nekoliko kapi ulja čajevca sa šamponom. Umasirajte ga u kožu glave i dobro isperite. Ponovite ovaj proces dva puta nedeljno za najbolje rezultate.

2. Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je još jedan prirodni lek koji može pomoći da se rešite peruti. Pomaže u balansiranju pH nivoa vlasišta i smanjuje mikroorganizama koji uzrokuje perut. Pomešajte jednake delove jabukovog sirćeta i vode i nanesite na kožu glave. Ostavite da odstoji 15 minuta pre ispiranja.

3. Aloe vera

Aloe vera ima antiinflamatorna i antigljivična svojstva koja mogu pomoći u smirivanju svraba kože glave i smanjenju peruti. Nanesite gel aloe vere direktno na kožu glave. Ostavite da deluje 30 minuta pre nego što ga isperite vodom. Ponovite ovaj proces jednom nedeljno za najbolje rezultate.

4. Soda bikarbona

Soda bikarbona je odličan piling koji može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože i smanjenju pojave peruti. Pomešajte kašiku sode bikarbone sa vodom da napravite pastu. Nanesite ga na kožu glave i masirajte nekoliko minuta pre nego što ga isperite vodom.

5. Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je prirodni hidratant koji može pomoći u smanjenju suvoće i ljuštenja kože vlasišta. Zagrejte malo kokosovog ulja i nanesite ga na kožu glave, masirajte nekoliko minuta pre nego što ostavite da deluje najmanje sat vremena. Isperite ga šamponom i vodom. Ponovite ovaj proces jednom nedeljno za najbolje rezultate.

Uz ove jednostavne savete i trikove, možete se zauvek oprostiti od peruti! Ako ovo radite redovno, pomažete u uklanjanju mrtvih ćelija kože koje se mogu akumulirati i izazvati perut. Pored toga, pomaže u održavanju hidratacije vlasišta i sprečava rast gljivica koje mogu doprineti peruti.

Foto: Ildar Abulkhanov / gettyimages.com