Samo jedna kašičica kurkume dnevno pomaže kod pet zdravstvenih tegoba

by | 03.02.2024
Samo jedna kašičica kurkume dnevno pomaže kod pet zdravstvenih tegoba

Vaše zdravlje se može znatno poboljšati ako u svoju ishranu uključite samo kašičicu kurkume dnevno. Saznajte o kojim zdravstvenim prednostima se radi. 

Uz brojne zdravstvene prednosti, kurkuma je široko korišćen začin koji se proizvodi od korena biljke Curcuma longa. Koristi se hiljadama godina kao biljni lek u kineskoj i ajurvedskoj medicini.

Kurkuma ima potencijalne prednosti za zaštitu jetre, jačanje imuniteta i ublažavanje artritisa.

Kašičica kurkume dnevno čini čuda

U ajurvedskoj medicini ova biljak je veoma cenjena zbog mnogih zdravstvenih prednosti.

Smanjuje rizik od kardiovaskulatnih tegoba

Nekoliko istraživanja pokazalo je efekte kurkumina na zdravlje srca zbog njegovih antiinflamatornih i antioksidativnih karakteristika. Kurkumin može pomoći u razrjeđivanju krvi, smanjenju holesterola i zaustavljanju sužavanja arterija. Ovo može poslužiti kao dobra preventiva od različitih kardiovaskularnih problema.

Smanjuje upale

Snažni antiinflamatorni kvaliteti kurkume, koji se uglavnom pripisuju bioaktivnoj supstanci kurkumin, pružaju prednost zaštite. Kurkuma je moćna biljka za zdravlje celog tela, jer kurkumin modulira zapaljenske puteve na različite načine.

Naučni pregled Natural Product Reports iz 2011. navodi da kurkumin direktno kontroliše delovanje proinflamatornih medijatora i takođe efikasno „isključuje“ proinflamatorne gene. Ukratko, sprečava upalu u telu koja je osnovni uzrok svih bolesti.

Jača imuni sistem​

Čaj sa kurkumom, đumbirom i crnim biberom jedan je od najefikasnijih tradicionalnih ajurvedskih tretmana za jačanje imuniteta. Antioksidativne i antiinflamatorne sposobnosti kurkumina čine ga elektranom za unapređenje zdravlja.

Iako se kurkumin ne apsorbuje dobro u krvotok, konzumiranje sa crnim biberom poboljšava apsorpciju jer piperin, komponenta koja se nalazi u paprici, pomaže u apsorpciji.

Pomaže u mršavljenju

Evropski pregled za medicinske i farmakološke nauke objavio je studiju 2015. koja je pokazala promene u indeksu telesne mase do 2 procenta tokom prvih 30 dana i 5-6% nakon 60 dana, ili više od 8 procenata, za odrasle osobe sa prekomernom težinom koje uzimaju dodatak ishrani od 800 mg koji sadrži 95 posto kurkumina.

Za početak, to je odličan način da iskoristite svojstva kurkume, a da ne morate da trpite njen moćan ukus. Snažni antiinflamatorni i antioksidativni kvaliteti ove biljke su razlog zašto se preporučuje kao sredstvo za mršavljenje.

Poboljšava zdravlje creva

Zbog svoje sposobnosti da poveća stvaranje žuči u žučnoj kesi i drugih digestivnih enzima, veruje se da kurkuma poboljšava varenje. Kurkuma povećava metabolizam i smanjuje simptome nadimanja.

Mere predostrožnosti

Iako je kurkuma generalno bezbedna, treba uzeti u obzir neke mere predostrožnosti.

Prekomerna konzumacija može izazvati probleme sa varenjem, a visoke doze mogu da stupe u interakciju sa određenim lekovima, utičući na zgrušavanje krvi ili nivo šećera u krvi.

Trudnice ili osobe koje doje treba da se konsultuju sa zdravstvenim radnikom pre konzumiranja dodataka kurkumi.

Alergijske reakcije su retke, ali moguće. Odlučite se za organsku, visokokvalitetnu kurkumu da biste izbegli zagađivače.

Ako imate problema sa žučnom kesom, obratite se lekaru jer kurkuma može pogoršati simptome.

Da biste poboljšali apsorpciju, konzumirajte kurkumu sa crnim biberom i izvorom zdravih masti. Umerenost i konsultacije sa zdravstvenim radnicima su ključni za bezbednu konzumaciju kurkume.

alicjane / gettyimages.com