KURKUMA I ŽUTI NOĆURAK PROTIV FIBROMIALGIJE

by | 03.06.2022

Dugotrajan bol u mišićima i zglobovima, osetljivost pojedinih tačaka na telu, kao i izražen umor i malaksalost ublažite uz lekovito bilje

Ako vas doslovno sve boli, moguće je da patite od ovog poremećaja. Još pre 150 godina znalo se za fibromialgiju, ali se ta bolest smatrala mentalnim poremećajem, sve dok je pre 15 godina Svetska zdravstvena organizacija nije priznala za „pravu“ bolest.

Fibromialgija se teško dijagnostikuje, jer se simptomi ovog sindroma poklapaju i sa simptomima mnogih drugih poznatih oboljenja. Za nju je karakterističan hronični i dosta široko rasprostranjeni bol ili peckanje u kostima i mišićima, kao i veća osetljivost na pritisak u karakterističnim anatomskim tačkama, pojačan umor, iznurenost i iscrpljenost organizma.

Za ublažavanje neprijatnih simptoma, koji znatno narušavaju kvalitet života, fitoterapeuti preporučuju preparate na bazi začinskog i lekovitog bilja koji će opustiti mišiče i otkloniti neprijatne bolove, više o njima u nastavku..

Blagotvorni kapsaicin eliminiše bolove u celom telu

Krema od ljutih papričica, koja se uspešno koristi za lečenje artritisa, može da pomogne i u slučaju oboljenja kakvo je fibro­mi­al­gija. Up­ravo kap­saicin, dragocena supstanca koja daje ljutinu čili pap­ri­čicama, ima sposobnost da ublaži bol u celom telu, što su pokazale i studije sprovedene na obo­lelima od fibromialgije. Vi svakako možete kupiti kremu sa kapsaicinom u vašoj apo­teci, ali i sami može­te napra­viti ovo blagotvorno ulje za masažu.

– Zagrejte ulje za bolne mišiće tako što ćete u pola litre kvalitet­nog suncokretovog ulja dodati pedeset grama suvih čili papričica. Ovu uljnu meša­vinu prvo nanesite na mali deo kože, jer kod nekih ljudi ona može izazvati plikove.

Čaj i kupka od majčine dušice

Oboljenje kakvo je fibro­mial­gija prate neprijatni bolovi u celom telu, stoga je neophodno da se oboleli što više opusti. Obavezno ispro­bajte ovu kupku:

Preliti 50 g majčine dušice litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat, a zatim procediti i dodati vodi za kupanje. Provesti 15-20 minuta u ovako priprem­ljenoj kupci.

Takođe se preporučuje sledeći čaj od majčine dušice:

Preliti dve kašike majčine dušice sa 5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata, potom procediti i piti u toku dana.

 Đumbir u prahu otklanja simptome

Trećinu kašičice đumbira u prahu razmutiti u čaši tople vode i popiti. Uzimati tri puta na dan.

Ulje žutog noćurka pomaže

Ova lekovita biljka često se koristi za lečenje reuma­toid­nog artritisa ili zapaljenja mekog tkiva zglobova, jer ima protivu­pal­no dejstvo. Isto tako, može donekle ublažiti bolove u zglobovima i mišićima kada je u pitanju fibromialgija. Preporučuje se masiranje bolnih mesta uljem noćurka ujutru i uveče.

Čaj od vrbe protiv bolova u mišićima

Dva grama kore vrbe kuvajte pet minuta u šolji vode. Dnevno treba piti dve-tri šolje ovog čaja. a na smanjenje bola uticaće zahvaljujući silicinu, koji deluje slično kao aspirin.

 Kurkuma ublažava simptome

Ova biljka sadrži kurku­min, koji je moćno sredstvo protiv bolova i reumatskih upala. Kurkuma se može uspešno koristiti umesto nesteroidnih antiupalnih lekova bez ikakvih štetnih posledica. Otkriveno je da kurkumin sprečava neu­ro­trans­miter supstance P da šalje signal o bolovima u mozak. Obično doziranje je 400-600 mg kurkumina tri puta dnevno.