ARONIJA ČISTI ORGANIZAM OD TEŠKIH METALA

by | 04.06.2022

Biljka kojom su lečeni oboleli posle Černobilja

Aronija ima mnoga blagotvorna dejstva na zdravlje organizma. Aronija je četiri do šest puta bogatija antiok­sidansima od brusnice i ostalog bobičastog i drugog voća. Nazivaju je superhranom i sibirskom borovnicom, a nosi i epitet namirnice budućnosti. Sveži plodovi aronije su među najbogatijim antioksidansima i prava su riznica biološki aktivnih materija, ima ih više od tri stotine.

Efikasno pročišćava organizam od štetnih materija i teških metala i zato je korisna zaštita od mnogih oboljenja. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i napad na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi, čime usporava starenje organizma i razvoj hroničnih bolesti, uključujući i rak.

Zbog visokog udela antioksidansa i vitamina C i E, aronija deluje antivirusno, antibakterijski i protivupalno. Bogata je antioksidansom antocijanom, koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

Stimuliše rad štitaste žlezde, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Sprečava nastanak kardio­vas­kularnih bolesti, snižava visok pritisak i holesterol, podstiče proizvodnju „dobrog” holesterola. Stimuliše rad jetre, pomaže kod kamenova u žuči i upale žučne kese. Smiruje grčeve i bolove u crevima, smanjuje upalu sluzokože creva i zaustavlja dijareju. Aronija je korisna i kod upale mokraćnih puteva.

Uočivši njenu moć, aroniju su primenjivali nakon nuklearne katastrofe u Černobilju, kako bi ublažili tegobe bolesnika izloženih zračenju.

Ko mora biti oprezan?

Iskoristivost zdravih sastojaka je bolja ako je konzumirate posle jela.

Takođe, visok sadržaj pektina i voćnih kiselina može kod nekih osoba s osetljivim želucem da izazove mučninu.