LOVOROV LIST UBLAŽAVA BOLOVE U STOMAKU I KONTROLIŠE ŠEĆER U KRVI

by | 05.06.2022
lovorov-list-ublazava-bolove-u-stomaku-i-kontrolis_lovorov-list-ublazava-bolove-u-stomaku-i-kontrolise-secer-u-krvi.png

Konzumiranje jednog do tri grama lovorovog lista dnevno, tokom mesec dana, pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa tip 2 i bolesti srca

Lovorov list je začin koji se obično koristi za dodatak arome jelima od mesa, zbog svog laganog, biljnog ukusa. Ponekad se prodaje u prodavnicama u prahu ili kao svež list, ali se najčešće nalazi kao suv, ceo list. Lovorov list se dodaje tokom kuvanja i vadi pre serviranja jela, jer se sam list teško žvaće i vari. I nasuprot popularnom mitu, lovorov list nije otrovan. Dobar je izvor vitamina A, C i B6, kalcijuma, gvožđa i mangana.

Najvažnije prednosti za zdravlje

Lovorov list ima brojne zdravstvene prednosti. Dok dodaje minimalan broj kalorija, lovorov list povećava količinu vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata u jelu. Neke značajne zdravstvene prednosti lovorovog lista su: poboljšanje imu­no­loškog sistema jer je dobar izvor vitamina A, B6 i C, a ovi vitamini pospešuju zdrav imuni sistem. Čaj od lovorovog lista može da pomogne i ublaži bolove u stomaku. Čaj je veoma aromatičan, što može da pomogne u ublažavanju pritiska u sinusima ili zapušenom nosu.

Smanjuje faktore rizika od dijabetesa tip 2

Studija iz 2008. pokazala je da konzumiranje jednog do tri grama lovorovog lista dnevno, tokom mesec dana, pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa tip 2 i bolesti srca. Naime, prema studiji, uzimanje kapsula koje sadrže jedan do tri grama lovorovog lista dnevno može pomoći u smanjenju i kontrolisanju nivoa glukoze i holesterola kod ljudi sa dijabetesom, zato što lovorov list sadrži polifenole koji su moćni antioksidansi. Ova saznanja ukazuju da bi lovorov list, s jedne strane, mogao da pomogne u regulisanju, pa čak i prevenciji dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti ali, sa druge strane, može da ometa kontrolu šećera. S obzirom da su istraživanja o uticaju lovorovog lista na dijabetes još uvek u ranoj fazi, obavezno se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što počnete da koristite lovorov list kao metod kontrole dijabetesa.

Može da spreči stvaranje kamenova u bubregu

U studiji iz 2014. ispitivano je da li ekstrakt lovorovog lista može da spreči formiranje kamenova u bubregu. Otkriveno je da je, zajedno sa osam drugih tradicionalnih lekovitih biljaka, lovorov list bio u stanju da smanji količinu ureaze u telu. Ureaza je enzim koji, kada je izvan standardnih vrednosti, može da dovede do želudačnih poremećaja, uključujući kamenove u bubregu.

Štiti od mikroba i bakterija

Lovorov list deluje na bakterije i mikrobe. Efekti su se pokazali protiv sledećih uzročnika bolesti koji se prenose hranom: Staphilococcus aureus, Staphilococcus intermedius, Klebsiella pneumonia, Escherichia coli, Listeria monocitogenes, Salmonella tiphimurium i Staphilococcus aureus.