Ako želite da imate zdravu i bujnu grivu napravite ovaj domaći tonik za kosu

by | 21.05.2024
Ako želite da imate zdravu i bujnu grivu napravite ovaj domaći tonik za kosu

Ovaj domaći tonik za kosu ne samo da će regenerisati kožu glave, nego i dlaku. Obezbediće vam da manje opada, da bolje raste te da izgleda zdravo i negovano.

Kopriva se vekovima se koristi u medicinske svrhe i kao pomoć kod opšteg zdravlja, uključujući stanje kože i rast kose. Nakon velikog interesovanja za prirodnu kozmetiku poslednjih godina, kopriva se nametnula kao jedan od najtraženijih sastojaka za kosu.

Zašto je tonik za kosu od koprive tako popularan?

Kopriva je bogata silicijumom, mineralom koji pomaže u jačanju folikula kose. Mnogi drugi hranljivi sastojci u koprivi kao što su beta karoten, vitamini A, C i K, gvožđe i linolenska kiselina takođe doprinose zdravlju kože glave. Ovo zauzvrat pomaže da vaša kosa bude sjajna i izgleda zdravo.

Kopriva može pomoći suvom vlasištu i sprečiti pojavu peruti, a istovremeno poboljšava opšte zdravlje vašeg vlasišta. Promovisanjem zdravlja vlasišta, postoje još dve prednosti koprive za kosu. Prvo, može sprečiti prevremeni gubitak kose. Drugo, pruža određenu zaštitu od oštećenja od sunca koje bi inače moglo uzrokovati lomljivost i pucanje kose.

Kako se pravi domaći tonik za kosu od koprive?

Lako je ugraditi koprivu u različite recepte „uradi sam“, jer se kopriva bukvalno može naći svuda. Koprive su toliko otporne da ćete ih sigurno pronaći negde u svojoj bašti. Upravo ta prirodna otpornost – zbog neverovatnog bogatstva vitaminima i mineralima – daje koprivi njena terapeutska svojstva i lekovitu vrednost.

Naoružane, naravno, moćnim mehanizmom samoodbrane u vidu gumenih rukavica, koprive treba pažljivo ubrati! Ubod je u listovima, pa ako berete stabljike, trebalo bi da ostanete nepovređeni. Sakupite gornja 2 do 3 sloja listova koji su najmlađi i najsvežiji. Ako ne možete da nabavite svežu koprivu, ili želite da je imate tokom cele godine, takođe možete da koristite čaj od koprive.

Šaku koprive stavite listove koprive u lonac i prelijte litrom ključale vodom. Kuvajte najmanje 5-10 minuta. Zatim ostavite da se ohladi na temperaturu na kojoj biste se osećali prijatno da sipate po glavi. Ovaj tretman možete da praktikujete jednom nedeljno. Možete koristiti samo čisti čaj od koprive kao tonik za kosu, ili možete dodati više sastojaka koji vole kosu.

Evo recepta za tonik za kosu od koprive koji se oslanja na vrline jabukovog sirćeta:

  • 5 delova čaja od koprive
  • 1 deo jabukovog sirćeta
  • Nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili limuna

Skuvajte odvar od koprive kao u prethodnom receptu. Kada se smlači na sobnu temperaturu procedite, dodajte jabukoko sirće i esencijalno ulje. Sipajte u čistu flašicu. Tonik jednom do dva pouta nedeljno možete utrlajti u vlasište. Tonik za kosu od koprive čuvajte u frižideru najviše nedelju dana. Sve duže bakterije i plesni u vazduhu mogu pretvoriti vaš tonik u supu od mikroba.

Prostock-Studio / gettyimages.com