Frizeri otkrivaju: Kako da na prirodan način ispravite kosu kod kuće

by | 11.06.2024
Frizeri otkrivaju: Kako da na prirodan način ispravite kosu kod kuće

Želite da ispravite kosu bez upotrebe toplote ili hemijskih sredstava za ravnanje? Na sreću, imate nekoliko opcija. Saznajte koje će to tajne frizeri podeliti sa vama. 

Iako nećete dobiti ravni izgled kao kada peglate kosu, barem ćete imati zdravu kosu koja je ravnija nego što je bila ranije. Rezultati će se razlikovati u zavisnosti od konzistencije vaše kose, ali nadamo se da će vas neki od ovih saveta – ili njihova kombinacija – približiti izgledu koji želite.

Kako da na prirodan način ispravite kosu?

Dosnosimo vam nekoliko opcija, od korišćenja traka za kosu preko noći do pravljenja maske za prirodno ispravljanje, evo šest načina da prirodno ispravite kosu.

Ispravite kosu tako da je češljajte mokru kosu dok se ne osuši

Nakon što operete kosu, ostavite je da se potpuno osuši na vazduhu, ali nastavite da je češljate svakih pet minuta. Izvucite i držite svaki deo kose nekoliko sekundi da biste je podstakli da se ispravi. Ovo možete uraditi i ispred ventilatora, što je brže, ali zahteva stalno četkanje.

Čvrsto umotajte mokru kosu

Kada vam je kosa mokra, očešljajte je i podelite je po sredini. Začešljajte levi deo skroz udesno, umotajte ga oko potiljka i pričvrstite šnalama. (Jedan savet je da gurnete komad tankog kartona ispod svake šnale kako biste sprečili stvaranje udubljenja.)

Položite desni deo preko leve strane, umotajte ga i zakačite šnalama na isti način. Pustite da se potpuno osuši na vazduhu. Možete ga umotati u svileni šal i spavati na njemu da biste smanjili kovrčavost.

Koristite viklere

Koristite velike viklere za kosu (poput limenke gaziranog pića) tako što ćete umotati mokre pramenove kose i pričvrstite uz glavu. Pustite da se kosa potpuno osuši. Ovo je važno jer i najmanji deo vlage može da vrati kovrdžavu ili talas.

Gumice za kosu

Vlažnu kosu podelite u jedan ili dva niska repa. Pričvrstite ih mekim gumicama za kosu, tako što ćete rep svezati sa nekoliko gumica u razmaku oko 3 cm. Proverite da su gumice prilično labave tako da ne ostavljaju primetan trag na kosi. Idi na spavanje i pusti ga ujutru.

Uvijte kosu u punđu

Ako za početak imate prilično poslušnu, ravnu kosu, onda će ovaj metod verovatno raditi za vas, iako nije efikasan na mojoj tvrdoglavo talasastoj kosi. Napravite rep od vlažne kose i uvijte ga kao konopac. Omotajte ga oko sebe da napravite punđu i pričvrstite ga gumicom. Ostavite da se osuši na vazduhu, a zatim obrišite.

Napravite prirodnu masku za ispravljanje

Razmislite o tome da napravite masku od meda i mleka: pomešajte jednu šolju punomasnog mleka ili kokosovog mleka sa jednom kašikom meda i ostavite da se upije u kosu i kožu glave jedan sat pre ispiranja.

Drugi prirodni predlozi za ravnanje kose

Kosu možete isprati hladnom vodom pod tušem, jer ona ima tendenciju da se oslobodi kovrčavosti i donekle je ispravi.  Pored toga, razmislite o delimičnom sušenju kose hladnim vazduhom (koristite hladno podešavanje na vašem sušaču), a zatim je umotajte i čvrsto pričvrstite uz glavu preko noći.

izzetugutmen / gettyimages.com