Recept: Napravite prirodni ljubičasti toner za plavu kosu

by | 29.04.2024
Recept: Napraviti prirodni ljubičasti toner za plavu kosu

Ako tražite prirodni ljubičasti toner da biste se rešili žutih nijansi u kosi, došli ste na pravo mesto. Saznajte kako se pravi kako biste dobili tu hladnu plavu nijansu kose!

Plava kosu zahteva mnogo pažnje. Nakon nekog vremena vaša plava kosa može dobiti žuti ton, zbog čega izgleda umorno i neprirodno. Odlazak frizeru na redovne popravke je takođe skup, a da ne pominjemo oštećenje vaše kose.

Prirodni ljubičasti toner za kosu

Da bi vaši plavi pramenovi izgledali sveže i sjajno, moraćete da koristite ljubičasti šampon, balzam ili ljubičasti toner. Ali ljubičasti šamponi kupljeni u prodavnici obično sadrže toksične hemikalije i oštre boje koje potpuno isušuju kosu. Dakle, da biste dobili korekciju boje bez oštećenja kose, najbolje bi bilo da koristite nešto nežno i prirodno.

Zašto je neophodan ljubičasti toner?

Izlaganje sunčevoj svetlosti, hlorisanim bazenima ili tvrdoj vodi može ubrzati proces gubitka boje i kosa poprima žutu nijansu. Ovo je naravno nešto što želite da izbegnete! Ali ako se to dogodi, što će verovatno biti, moramo da iskoristimo moć ljubičaste boje.

Ljubičasta boja se koristi na plavoj kosi da neutrališe žute tonove. Ljubičasta je suprotna žutoj na krugu boja i zato dodavanje ljubičaste ujednačava žutu. Pramenovi kose će apsorbovati malu količinu ljubičastog pigmenta koji će poništiti mesingaste žute tonove u vašoj kosi.

Korišćenje prirodnih proizvoda za kosu

Ako želite zdravu i lepu kosu, neophodno je da koristite prirodne proizvode. Redovni proizvodi za negu kose iz supermarketa često sadrže oštre i toksične hemikalije koje ne čine vašu kosu zdravijom. Međutim, neki od tih sastojaka mogu stvoriti iluziju sjajnije i zdravije kose, poput silikona.

Ljubičasta boja u ljubičastom šamponu je zbog dodane sintetičke hemikalije zvane CI60730, koja je toksična za kožu. Može da izazove iritacije kože, alergijske reakcije i takođe je veoma štetno ako se proguta, udiše ili dođe u oči. Nije sastojak koji želite da koristite pod tušem, gde dolazi u kontakt sa vašom kožom i možda vam slučajno uđe u oči!

Pravi prirodni proizvodi ne sadrže takve sastojke. Umesto toga sadrže sastojke koji zapravo doprinose zdravoj kosi, poput biljnih ekstrakata i ulja! Oni daju vašoj kosi hranljivi podsticaj ili nežno čiste sve naslage bez agresivnog uklanjanja ulja sa vaše kose.

Kako napraviti prirodni toner?

Borovnice imaju neverovatnu ljubičastu boju. Kada ih jedete jezik vam postaje tamnoljubičast, a ako dobijete mrlje na beloj odeći, neka vam je sa srećom! Gotovo je nemoguće isprati ih.

Borovnice dobijaju svoju intenzivnu boju od pigmenta koji se zove antocijanin. Ovaj prirodni pigment je savršena alternativa hemijskom ljubičastom pigmentu CI60730. Kao potpuno prirodan, netoksičan i čak ima antioksidativna svojstva. Možete jesti ovaj toner ako želite!

Ako je vaša kosa izbeljena ili obojena, biće mnogo poroznija od kose koja nije hemijski obojena. Pošto će se boja mnogo bolje postaviti na poroznu kosu, moraćete da razmislite koliko dugo ćete ostaviti ljubičasti prirodni tonik da odstoji. Ako ga ostavite predugo, može doći do ljubičaste nijanse.

Sastojci:

  • 1-2 šolje smrznutih borovnica (u zavisnosti od dužine vaše kose)
  • 2-4 kašike aloe vere gela

Priprema: Odmrznite borovnice, izmešajte ih u blenderu zajedno sa aloe vera gelom. Procedite i vaš toner je spreman. Operite kosu prirodnim šamponom i balzamom.

Sačekajte ili osušite kosu, ne bi trebalo da bude potpuno suva, ali još uvek malo vlažna. Uzmite svoj sveže napravljen toner od borovnice i nanesite ga ba kosu.
Ostavite tonik da deluje 5-15 minuta, u zavisnosti od toga koliko žutih tonova imate i koliko vam je kosa porozna.

Isperite kosu hladnom vodom da biste izbacili većinu tonera. Za završetak koristite prirodni regenerator i dobro ga isperite hladnom vodom. Koristite ga svake druge nedelje manje ili više, u zavisnosti od toga koliko često perete kosu.

Yuri / gettyimages.com