Ako imate hlamidiju, fitoterapija bi mogla da vam pomogne 

by | 03.07.2024
Ako imate hlamidiju, fitoterapija bi mogla da vam pomogne 

Mnoge osobe ni ne znaju da imaju hlamidiju. Ali, kada se dijagnostikuje važno je pristupiti lečenju. Pored medikamenata, kao dopunska terapija može da se koristi i određeno bilje. 

Hlamidija je jedna od najčešćih polno prenosivih bolesti, koju izaziva bakterija Chlamidia trachomatis. Stručnjaci to nazivaju i tiha venerična bolest, jer se često dešava da simptomi izostanu ili su prisutni veoma blage, ali zato posledice nelečenja mogu biti veoma ozbiljne, a
sterilitet je samo jedan od njih.

Kako pobediti hlamidiju?

Statistike pokazuju da je svaka deseta  seksualno aktivna osoba nosilac ove infekcije i da je čak 88% zaraženih žena mlađe od 25 godina. Hlamidija se prenosi polnim putem, pa su ljudi podložniji riziku koje često menjaju partnere. Dešava se da tokom porođaja majka prenese infekciju na novorođenčad, što može izazvati infekciju bebe zapaljenje pluća.

Nelečena hlamidija oštećuje reproduktivne organe i može dovesti do steriliteta, kako kod muškaraca tako i kod žena. Kod žena ova bakterija može da ugrozi grlić materice i mokraćne puteve i izazove zapaljenje karlice, dok su muškarci najpodložniji infekciji, dok su kod muškaraca infekciji najpodložniji mokracovod i epididimis (deo muškog genitalnog trakta koji vodi spermu od testisa do semenovoda) sa komplikacijama u vidu otoka, upale semenovoda i testisa.

Kako da znate da li imate hlamidiju?

Čak oko 80% zaraženih žena nema nikakve simptome, dok su kod muškaraca znaci infekcije prisutni u oko 50% slučajeva. Nevolje se najčešće manifestuju tri nedelje nakon kontakta sa zaraženom osobom.
Kod žena se simptomi manifestuju u vidu pojačanog sekreta iz vagine ili osećaja peckanja pri mokrenju. Ako se infekcija proširi na jajovode, žena i dalje ne mora da oseća nikakve simptome ili mogu manifestuju se u vidu bolova u donjem delu stomaka ili leđa, mučnine, povišene telesne temperature, bolova tokom odnosa ili krvarenja između dve menstruacije.

Kod muškaraca može doći do pojave sicetka iz genitalnog organa i peckanja prilikom uriniranja. Ređe se pojavljuju simptomi peckanja i svraba na vrhu penisa.

Koju hranu treba da izbacite iz jelovnika?

Ako imate hlamidiju, takođe u metodi lečenja važna je i ishrana. Izbacite iz ishrane proizvode koji sadrže šećer i belo brašno i zasićene masti, kao i meso, jaja, mleko, puter, grickalice,
gazirana pića, alkohol, kafa, pržena hrana, suvo meso i konzervirani proizvodi.

Probiotici su veoma važni u borbi protiv hlamidije, pa jedite što više kefira ili jogurta. Trebalo bi da jedete hranu bogatu vitaminima C i E (citrusi, paprika, zeleno lisnato povrće, brokoli, spanać, karfiol, koštičavo voće, ananas, kivi…)

Takođe uzmite matični mleč, propolis, beli i crni luk, sremuš, đumbir, klice, prepeličja
jaja i origano ulje. Neophodno je povećati unos folata i nezasićene masne kiseline (nalaze se u ribi i hladnoceđenim uljima).

Biljni lekovi u protiv hlamidije

Ovo su neki od boljnih lekova koji su korisni kao dopunska terapija u lečenju:

  • Koristite dosta svežeg belog luka u ishrani ili uzimajte suplemente u kapsulama.
  • Pomešati jednake delove ehinacee i rtanjskog čaja, pa tri kašike mešavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pola sata. Piti tri puta dnevno po jednu šolju, pre jela.
  •  Sjediniti jednake delove žalfije, crnog sleza i kamilice, pa četiri kašike mešavine preliti s pola litara ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 30 minuta. Procediti i ispirati vaginu toplim čajem.
  • Preliti tri kašike nevena sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 30 minuta. Procediti i piti po jednu šolju tri puta dnevno.
  • Ispirati vaginu jakim čajem od žalfije.

peredniankina / gettyimages.com