Cervicitis: Šta uzrokuje upalu grlića materice i koji prirodni tretmani mogu da pomognu

by | 19.01.2024
Cervicitis: Šta uzrokuje upalu grlića materice i koji prirodni tretmani mogu da pomognu

Ako nešto iritira grlić materice i on se upali, stanje se naziva cervicitis. Ovaj članak istražuje simptome, uzroke i tretmane, uključujući prirodne tretmane koji mogu da pomognu u tretiranju ovog stanja. 

 

Cervicitis je zapaljenje grlića materice. Polno prenosive infekcije (SPI) često uzrokuju cervicitis, ali postoje i drugi mogući uzroci. Lečenje može uključivati antibiotike, kao i neke prirodne tretmane.

Cervicitis: Šta ga uzrokuje i kako se leči

Grlić materice je uski prolaz koji povezuje matericu i vaginu. Svakog meseca, menstrualna krv izlazi iz materice kroz grlić materice i vaginu.  Ako nešto iritira grlić materice i on se upali, stanje se naziva cervicitis. Cervicitis može izazvati iritaciju tokom seksa ili pregleda grlića materice.

Simptomi cervicitisa mogu uključivati:

  • Vaginalni svrab ili iritacija
  • Krvarenje između menstruacija
  • Bol prilikom ili nakon seksa
  • Bol tokom pregleda grlića materice
  • Često i bolno mokrenje
  • Osećaj pritiska u karlici
  • Bol u krstima ili u stomaku

Neke žene možda neće imati nikakve simptome kada imaju cervicitis. Teški cervicitis može dovesti do gustog, žutog ili zelenog vaginalnog iscedka koji podseća na gnoj.

Uzroci

Slučajevi cervicitisa mogu biti blagi ili teški. Cervicitis je često uzrokovan seksualno prenosivom infekcijom (STI), kao što su: hlamidija, gonoreja, trihomonijaza, genitalni herpes, mikoplazma iureaplazma.

Drugi uzroci cervicitisa uključuju:

Alergije: Spermicidi ili lateks u kondomima takođe mogu izazvati upalu grlića materice.

Iritacija: Umetanje tampona ili dijafragme može iritirati ili povrediti grlić materice. Cervicitis se takođe može razviti ako se ovi predmeti ostave na mestu duže nego što je propisano.

Bakterijska neravnoteža: Ako štetne bakterije nadmaše zdrave bakterije u vagini, to može izazvati bakterijsku vaginozu. Zapaljen grlić materice može biti simptom ovoga.

Trudnoća: Ovo može uticati na nivo hormona i dovesti do cervicitisa jer je grlić materice u ovom trenutku mnogo osetljiviji.

Cervicitis može biti akutni ili hronični. Akutni cervicitis je obično uzrokovan infekcijom i najbolje se leči medicinski.

Hronični cervicitis obično nije uzrokovan infekcijom. Simptomi mogu biti blaži, ali traju duže. Kod oba slučaja, od suštinskog značaja je pregled kod lekara.

Kako se leči cervicitis?

Kada se radi o medicinskom tretmanu, lečenje cervicitisa će se zasnivati na uzroku. Lekari obično propisuju antibiotike kao tretman za cervicitis. Ovi lekovi pomažu u uklanjanju infekcije, što pomaže u lečenju simptoma. Ako strano telo iritira grlić materice, lekar će ukloniti predmet i može propisati antibiotike.

Prirodne mogućnosti lečenja

Akutni cervicitis koji je uzrokovan infekcijom najbolje se leči medicinski, jer je neophodno da se zaustavi infekcija.

Ako žena ima hronični cervicitis sa blagim simptomima, može odlučiti da koristi kućne lekove kako bi ublažila simptome. Osoba uvek treba da koristi kućne lekove pored medicinskih tretmana. Oni nisu namenjeni da ih zamene.

Kućni lekovi koji mogu pomoći u lečenju cervicitisa uključuju:

Tradicionalna kineska medicina: Studija iz 2014. godine otkrila je da tradicionalni kineski medicinski tretmani, uključujući specifično kinesko bilje, mogu biti efikasni u lečenju cervicitisa. Prijavljeno je da biljke imaju antiinflamatorni efekat.

Konzumiranje jogurta ili probiotičkih dodataka: Jogurt sadrži zdrave bakterije koje se nazivaju probiotici. Oni su takođe dostupni u obliku dodataka. Studija iz 2014. godine sugeriše da probiotici mogu pomoći u lečenju bakterijske vaginoze, koja je jedan od uzroka cervicitisa.

Konzumiranje belog luka: Beli luk ima jaka antibakterijska svojstva. Druga studija iz 2014. godine otkrila je da uzimanje suplemenata belog luka takođe može pomoći u lečenju bakterijske vaginoze.

Pijenje zelenog čaja: A 2014 studija sugeriše da zeleni čaj može imati zaštitnu ulogu u smanjenju rizika od raka jajnika i endometrijuma.

Saveti

Izbegavanje iritirajuće stvari: Izbegavanjem vaginalnog irigatora, tampona, dijafragmi i mirisnih sapuna smanjuje rizik od iritacije.

Nošenje pamučnog donjeg veša: Prozračno donje rublje smanjuje nakupljanje vlage i bakterija koje mogu dovesti do infekcije.

Korišćenje kondoma tokom seksa: Ovo smanjuje rizik od polno prenosivih bolesti, jednog od vodećih uzroka cervicitisa.

Imajte na umu da nikada se lečite na svoju ruku, nego da potražite savet od lekara.

PeopleImages / gettyimages.com