HLAMIDIJA: KUĆNI LEKOVI UBLAŽAVAJU SIMPTOME

by | 02.08.2023

Pripazite na uobičajene simptome kako biste otkrili, ali i izborili se s ovom infekcijom

HLAMIDIJA: KUĆNI LEKOVI UBLAŽAVAJU SIMPTOME  

Hlamidija je polno prenosiva bolest i u većini slučajeva se hlamidije možete osloboditi određenim lekovima. Ova infekcija u početku nema jasne simptome i često može ostati neotkrivena sve dok ne doživite ozbiljne komplikacije.

Hlamidija: Kako se izboriti s infekciojm

Hlamidija je genitalna infekcija uzrokovana vrstom bakterije poznate kao chlamidia trachomatis. Ova bakterija se obično nalazi u mekim i vlažnim delovima tela kao što su genitalije, anus, oči i grlo. Infekcija se može preneti bilo kojom vrstom seksualne aktivnosti, a trudnice je mogu preneti na bebe tokom porođaja. Iako je bolest lako izlečiva, ona nema posebne simptome i stoga ima tendenciju da ostane nedijagnostikovana što dovodi do daljih komplikacija.

Hlamidija: Kućni lekovi

Određeni kućni lekovi sa antibakterijskim svojstvima mogu biti korisni dok se nosite sa početnim stadijumima infekcije. Ako sumnjate da nešto nije u redu, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom.

Beli luk

Beli luk sadrži aktivna jedinjenja kao što je alicin za koji je poznato da ima antibakterijska i antiinflamatorna dejstva. Beli luk kada se zgnječi ili isecka i ostavi 10 minuta da odstoji omogućava enzimima da formiraju antibakterijski alicin. Ovo povrće takođe ima dokazana antigljivična svojstva. Pokazalo se da je efikasan protiv gljivične infekcije koja može biti korisna tokom antibiotskog lečenja hlamidije.

Ehinacea

Ehinacea je biljka koja se u narodnoj medicini koristi kao prirodni lek za ujede zmija, prehlade, kašalja, gripa, bola i tegoba s varenjem. Takođe je utvrđeno da je ehinacea efikasna protiv polno prenosivih bolesti poput hlamidije i gonoreje.

Pokazalo se da ekstrakt ehinacee jača imunitet i pomaže u borbi protiv određenih virusnih i bakterijskih infekcija. Iako vam može pomoći da smirite određene simptome hlamidije, najbolje je to uraditi u kombinaciji sa antibioticima.

Kanadska žutika

Kanadska žutika ili kanadski ljutić je poznati prirodni antibiotik koji se koristi kao stimulans imunog sistema. Bogata je biljnim alkaloidom zvanim berberin koji je poznat po svojim antimikrobnim svojstvima protiv bakterija (uključujući hlamidiju) i virusa.

Kurkuma

Pokazalo se da kurkuma sa svojim prirodnim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima pruža brojne zdravstvene prednosti. Kurkumin, biljna hemikalija u kurkumi, ima mnoga terapeutska svojstva. Studije su otkrile da lokalna mast koja sadrži kurkumin zajedno s nekoliko drugih biljnih jedinjenja ima inhibitorne efekte na hlamidiju. Dakle, može se bezbedno koristiti za ublažavanje početnih simptoma kod kuće.

Dijeta

Ishrana igra vitalnu ulogu u izgradnji imuniteta. Ishrana bogata probioticima, biljem, voćem i povrćem pomaže u izgradnji snažnog imunološkog sistema koji sprečava pojavu infekcija. Takođe, ono što jedete pre, posle i tokom uzimanja antibiotika pomaže u obnavljanju zdravih crevnih bakterija i ograničavanju neželjenih efekata.

Konzumiranje hrane i pića bogate probioticima kao što su kefir, kombuha, itd, zajedno sa drugim prirodnim tretmanima za hlamidiju, pomoglo bi bržem ublažavanju simptoma.

Napomena: Iako prirodni načini lečenja hlamidije mogu ublažiti simptome, morate se pregledati kod lekara da biste izbegli dalje komplikacije. Antibiotici su obično najefikasniji način lečenja u potpunom lečenju hlamidije.

 

Foto: AlexRaths / gettyimages.com