ČAJEVI ZA ISPIRANJE KOSE

by | 02.08.2023

Uživajte u dobroti bilja kako bi vam podarilo sjajnu i zdravu kosu

Ispiranje kose čajevima može da bude od velike koristi. Pre svega mogu da se očisti koža glave, nahrane folikule, a kosa da postane bujna i sjajna. Sve su to bitne stvari za zdravlje kose.

Zašto je dobro ispiranje kose čajevima

U ovom članku ćemo razmotriti potencijalne prednosti čaja za ispiranje kose i kako da to radite. Pre svega, biljni čajevi su nežni i hranljivi. Omekšavaju kosu, poboljšavaju sjaj i volumen. Čajevi takođe mogu dubinski očistiti kožu glave, umiriti iritaciju i sprečiti pojavu peruti.

Oni čak mogu stimulisati rast kose. Osim toga, čajevi mogu da posvetle ili potamne kosu. Ispiranje kose čajevima naročito se preporuluje osobama koje imaju problema s iritiranim vlasištem, kosa im opada, ili je lomljiva i beživotna.

Bilje koje je dobro za ispiranje kose

Objasnićemo vam prednost svake biljke koja se koristi kao čaj za ispiranje kose:

 • Zeleni čaj: Sadrži flavonoide koji mogu stimulisati rast kose.
 • Crni čaj: Sadrži tanine koji mogu osvetliti intenzitet boje kose. Osim toga sadrži kofein koji može pomoći u sprečavanju androgene alopecije i gubitka kose.
 • Ruzmarin: Poznat je po svojim antifungalnim svojstvima. Ovo može pomoći da koža glave ostane čista i bez peruti. Takođe može da potamni sedu kosu, a ulje ruzmarina može poboljšati androgenu alopeciju.
 • Kamilica: Sadrži antioksidante i pokazuje antimikrobna svojstva, što je čini idealnom za lokalnu upotrebu. Može smanjiti upalu i smiriti iritaciju vlasišta i stanja poput ekcema i dermatitisa. Istraživanja pokazuju da kamilica može inhibirati 5-alfa reduktazu i stimulisati rast kose i sprečiti androgenu alopeciju.
 • Hibiskus: može pomoći u stimulaciji rasta kose, kao i da spreče pojavu peruti. Takođe poboljšavaju opšte zdravlje i izgled kose.
 • Nana: Ulje ove biljke stimuliše rast kose. Takođe ima antimikrobna i antifungalna svojstva koji će održati kožu glave čistom.
 • Lavanda: Ulje lavande sadrži linalil acetatei, linalooli i geranioli koji pomažu u upravljanju alopecijom areatom i podstiču rast kose.
 • Kopriva: Listovi koprive se tradicionalno se koriste za lečenje gubitka kose.
 • Žalfija: Veruje se da može da spreči pojavu sedih vlasi.

Možete koristiti bilo koje od biljaka samostalno ili u čajnoj mešavini za ispiranje kose.

Kako se priprema čaj za ispiranje kose?

Sastojci:

 • 2 kašičice bilja
 • 1 ½ šolje vode

Priprema: Prelijte bilje relom vodom, ostavite poklopljeno pola sata. Procedite i ostavite da se smlači. Čajem ispirajte kosu jednom nedeljno nakon pranja. Nakon pranja, kosu umotajte peškirom da pokupi višak vlage. Potom pažljivo nanestite čaj na kosu, nežno ga umasirajte u glavu. Ostavite kosu da se osuši prirodnim putem. Kada primenjujete ovaj treetman, nemojte nanositi na kosu sredstva koja sadrže alkohol.

Takođe, čaj možete da koristite i kao deo spa rituala. Nakon pranja kose isperite je čajem, stavite kapu za tuširanje i ostavite da deluje pola sata. Nanesiti masku na kosu i ostavite da deluje pola sata. Isperite kosu hladnijom vodom.

Mariia Klymenko / gettyimages.com