Vaginalna infekcija: Da li je bezbedno koristiti jogurt?

by | 23.11.2023
Vaginalna infekcija: Da li je bezbedno koristiti jogurt?

Vaginalna infekcija može učiniti da se osećate neprijatno. Mnogi preporučuju jogurt za gljivičnu infekciju. Saznajte šta kažu stručnjaci.

Kada su u pitanju kućni lekovi, jogurt je mnogima omiljen. Ova namirnica je  deo rutine nege kože mnogih žena, jer ima mlečnu kiselinu. Deluje kao blagi piling, a takođe ima moć da kožu učini supermekom. Neke žene čak koriste jogurt za gljivičnu infekciju u vaginalnom području. Ali da li je zaista bezbedno koristiti jogurt na intimnim delovima? Hajde da saznamo šta šta stručnjaci misle o tome?

Vaginalna infekcija donosi neprijatno iskustvo

Vaginalna gljivična infekcija, poznata i kao kandidijaza, uobičajena je gljivična infekcija koja se javlja kada dođe do prekomernog rasta kandide u vagini. Ova gljivca je normalno prisutna u malim količinama, ali različiti faktori mogu poremetiti ravnotežu i dovesti do infekcije. Neki od simptoma uključuju:

• Svrab i iritacija u vaginalnom području
• Osećaj pečenja, posebno tokom mokrenja
• Gusti i beli vaginalni iscedak
• Crvenilo i otok vulve

Vaginalna infekcija: Šta može da je izazove?

Postoji mnogo faktora koji mogu dovesti do prekomernog rasta gljivice Candida albicans:

Antibiotici: Upotreba antibiotika može poremetiti ravnotežu bakterija u telu, a to može omogućiti razmnožavanje kandide.

Hormonske promene: Fluktuacije nivoa hormona kao što su one koje se vide tokom trudnoće, menstrualnog ciklusa ili upotrebe hormonskih kontraceptiva mogu stvoriti okruženje koje je savršeno za prekomerni rast gljivica.

Oslabljen imuni sistem: Stanja ili lekovi koji slabe imuni sistem, kao što su HIV ili kortikosteroidi, mogu povećati rizik od gljivične infekcije.

Dijabetes: Kontrola dijabetesa je veoma važn. Visok nivo šećera u krvi obezbeđuje povoljno okruženje za rast kvasca.

Dijeta: Ishrana bogata šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima takođe može da podstakne rast kandide.

Uska odeća: Nošenje uske odeće, posebno donjeg veša, može stvoriti toplo i vlažno okruženje koje podstiče rast kandide.

Sredstva za ličnu higijenu: Upotreba jakih sapuna, vaginalnih tuševa ili mirisnih ženskih proizvoda može poremetiti prirodnu ravnotežu vaginalnog okruženja, što dovodi do infekcije.

Vaginalna infekcija: Može li jogurt da pomogne?

Studija iz 2012. objavljena u Arhivu za ginekologiju i akušerstvo otkrila je da je mešavina jogurta i meda, koja se primenjuje vaginalno, efikasnija od antifungalne kreme za lečenje vaginalne gljivične infekcije kod trudnica.

Nije ni čudo što se jogurt često predlaže kao kućni lek za gljivičnu infekciju zbog sadržaja probiotika, posebno prisustva korisnih bakterija, kao što je Lactobacillus acidophilus. Evo na koje sve načine jogurt može da pomogne:

Probiotici

Jogurt sadrži žive kulture „dobrih“ bakterija, posebno Lactobacillus acidophilus. Ove bakterije pomažu u održavanju ravnoteže mikroorganizama u vagini inhibirajući prekomerni rast gljivica poput kandide.

Balans vaginalne flore

Prirodni balans vaginalne flore može biti poremećen faktorima kao što su antibiotici ili hormonske promene. Primena jogurta sa živim kulturama lokalno ili uključivanje u ishranu može pomoći da se ova ravnoteža uspostavi.

Za lokalnu primenu, obavezno koristite običan, nezaslađen jogurt s živim kulturama. Možete umočiti čisti tampon u jogurt ili ga naneti direktno na zahvaćeno područje čistim prstima ili pamučnim jastučićem. Takođe možete naneti tanak sloj jogurta na spoljašnje genitalne oblasti, posebno tamo gde postoji svrab ili iritacija.

Mere opreza: U zavisnosti od težine vašeg zdravstvenog problema, možete koristiti antifungalne kreme, masti koje vam prepiše ginekolog. Postoje i oralni lekovi sa jednom dozom za lečenje gljivičnih infekcija.

piotr_malczyk / gettyimages.com