Kako brzo smršati: 18 zlatnih pravila

by | 23.11.2023
Kako brzo smršati: 18 zlatnih pravila

Ukoliko želite brzo smršati, onda se pridržavajte ovih vrednih koji su osmislili stručnjaci. Upustite se u ovu avanturu i ostvarite zadovoljavajuće rezultate.

Gubitak težine je kombinacija pravilne ishrane i vežbanja, kao i strpljenja i posvećenosti. Za neke, to može biti spor i postepen proces. Ali, mnogi žele da znaju kako da izgube višak kilograma na zdrav način.

Kako brzo smršati: Sledite ova pravila

Iako većina želi da izgubi kilograme očas-posla, na prvom mestu je zdravlje. U idealnom slučaju, najsigurnije je ako mesečno gubite 2 do 3 kg mesečno. Pored pravilne ishrane, važno je i da vežbate – gubitak težine je 70 procenata ishrane i 30 procenata vežbanja i kretanja.

Gubitak kilograma samo na osnovu kalorijskog deficita nije preporučljiv. Treba da se krećemo i vežbamo, to bi trebalo da postane sastavni deo našeg životnog stila. Režim vežbanja treba da se sastoji od kardio treninga, treninga snage i vežbi fleksibilnosti. Vežbanje ima mnoge fiziološke prednosti i ubrzava proces gubitka težine zbog povećanog metabolizma.

Sledite ove savete ako želite zdravo i brzo smršati

1. Visok unos proteina

Umesto da preskačete doručak da biste smršali, radite pogrešnu stvar. Doručak bogat proteinima održava vas sitim dugo vremena i sprečava prejedanje. Ovo takođe pomaže u sprečavanju gubitka mišića ako ste u kalorijskom deficitu.

2. Planirajte obroke

Počnite da se bavite planiranjem i pripremanjem obroka – to će vas držati dalje od neželjenog prejedanja. Planiranjem obroka možete uštedeti mnogo vremena i spasiti vas na putu gubitka težine.

3. Osigurajte probiotike

Osigurajte adekvatne probiotike u svojoj ishrani – ovo takođe pomaže u jačanju imuniteta. Uravnotežen mikrobiom creva može poboljšati metabolizam i smanjiti upalu, doprinoseći boljem upravljanju težinom.

4. Bez slatke ili pržene hrane

Upravljajte svojim regulatornim hormonima apetita – leptinom i grelinom. Za ovo morate da smanjite konzumiranje slatke i pržene hrane. Ako sledite ovo, vaše znakove gladi i sitosti održaćete na nivou.

5. Raznovrsna ishrana

Uvek birajte namirnice bogate hranljivim materijama. Ovo uključuje voće, povrće i integlralne žitarice u vašoj svakodnevnoj ishrani.

6. Prirodni zaslađivači

Možete izabrati prirodne zaslađivače kao što su urme, banane i suvo voće. Takođe, fokusirajte se na konzumiranje složenih ugljenih hidrata, hrane bogate vlaknima i proteina kako biste stabilizovali nivo šećera u krvi i smanjili žudnju.

7. Polako jedite

Nije važno da samo vodite računa o tome šta jedete nego i da polako jedete. Na taj način ćete lakše osetiti kada ste siti i nećete se prejedati.

8. Rana večera

Početak rane večere može podržati gubitak težine tako što daje vašem telu više vremena za varenje i metabolizam hrane pre spavanja, sprečavajući skladištenje viška kalorija u obliku masti.

9. Krećite se što više možete

Jednostavne radnje kao što su penjanje stepenicama, stajanje za radnim stolom ili hodanje tokom telefonskih poziva mogu biti od korsiti. Termogeneza aktivnosti bez vežbanja je posebno korisna za one koji imaju sedeće poslove i može biti efikasan način za povećanje potrošnje energije bez strukturiranih treninga.

10. Izbacite iz jelovnika prerađenu hranu

Izbegavajte prerađenu hranu jer ona izaziva upalne procese. Takva hrana je bogata šećerom. trans mastima i ugljenim hidratima. To vem neće pomoći na putu gubitka težine.

11. Budite dobro hidrirani

Ne postoji lakši način da ostanete hidrirani nego da pijete puno vode tokom dana. Prvo popijte vodu, a ako ste i dalje gladni, gricnite malo voća ili povrća ako nije vreme za ručak ili večeru.

12. Žvaćite, žvaćite, žvaćite

Budite pažljivi, naučite da žvaćete hranu i jedite polako jer to šalje jasnu poruku mozgu kada ste zaisti siti, a ne kada su vam “gladne oči”.

13. Kontrolišite veličine porcija

Ovo je važno za brzo mršavljenje. Dajte svom telu priliku da sagori nagomilane masti. Kada ste u kalorijskom deficitu, telo je prinuđeno da koristi uskladištene masti kao energiju.

14. Uspostavite ravnotežu

Savršeno je da potrošite 250 kalorija vežbajući i 250 kalorija preko deficita. To je 500 sagorenih kalorija dnevno, a  za nedelju dana sagorećete 3500 kalorija što je blizu pola kilograma.

15. Redovno vežbajte

Kombinovanje kardio treninga i treninga snage je odličan način da krenete na svoje fitnes putovanje.

16. Bez stresa

Stres vas ne samo iscrpljuje, već može dovesti i do povećanja telesne težine. Proizvodnja hormona kortizola što dovodi do neželjenog emocionalnog prejedanja.

17. Dobro se naspavajte

Dobijanje 7 sati kvalitetnog sna može promovisati gubitak težine i zdravlje creva, omogućiti telu da se oporavi i podmladi.

18. Budite dosledni

Budite dosledni i strpljivi, nemojte dozvoliti da vam se bilo šta ispreči na putu do cilja.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com