Da li je efikasna banana dijeta za kojom je poludeo svet?

by | 31.10.2023
Da li je efikasna banana dijeta za kojom je poludeo svet?

Da li ste čuli za najnoviji trend u mršavljenju? Radi se o popularnoj japanskoj metodi poznatoj kao jutarnja banana dijeta. Otkrijte šta kažu stručanjaci

Kada je  gubitak težine u pitanju, većina će pokušati da na bilo koji način da izgube tu tvrdoglavu masnoću. Od biljnih sokova, čajeva do rigoroznih dijeta koje nisu nimalo lake. Ali, nedavno je svet osvojila japanska dijeta kao jedinstven i jednostavan pristup gubitku težine. Evo šta sve treba da znate o ovoj dijeti.

Zašto je toliko popularna jutarnja banana dijeta?

Poreklom iz Japana, ova dijeta je privukla međunarodnu pažnju zbog svoje jednostavnosti. Osoba započinje dan s banama, pojede ih tri ili četiri odnosno dok se ne zasiti. Savetuje se da se uz bananu pije voda sobne temperature.

Posle banana se jede izbalansiran ručak i večera (s fleksibilnošću da uživa u svojoj omiljenoj hrani), ali da prestane da jede kada se oseća 80% sito. Dijeta takođe naglašava ranu večeru i bez bilo kakvog jela ili grickalica posle 20 časova.

Tokom ove dijete trebalo bi izbegavati mlečne proizvode, alkohol i kofein tokom dana. Praktikatima ove dijate se savetuje da nastoje da se dobro naspavaju i da piju dovoljno vode tokom dana.

Da li je jutarnja banana dijeta efikasna?

Poenta ove dijate je na na kontroli porcija, pažljivom jedenju i zabrani grickalica ili jela posle 20h.  Poznato je da su banane bogate vlaknima i esencijalnim hranljivim materijama, koje pružaju zdrav jutarnji podsticaj – bićete siti duže vreme. Jednostavnost i priroda ishrane koja se lako sledi privukli su mnoge pristalice.

Mišljenje nutricionista

Stručnjaci za ishranu, međutim, upozoravaju da iako jutarnja banana dijeta podstiče zdrave navike u ishrani, njena efikasnost može varirati od osobe do osobe. Iako su banane hranljive, oslanjajući se isključivo na njih za doručak može izostaviti neophodne proteine i raznovrsnost neophodne za uravnoteženu ishranu. Nutricionisti preporučuju uključivanje raznovrsnog voća, povrća, nemasnih proteina i celih žitarica za održiv i zdrav gubitak težine.

Zaključak

U suštini, jutarnja banana dijeta podstiče neke zdrave navike u ishrani kao što su kontrola porcija i konzumacija hranljive hrane. Međutim, kao i svaka dijeta, njen uspeh zavisi od sveukupnpg načina života, metabolizma i nivoa fizičke aktivnosti pojedinca. Iako bi to mogao biti dobar početak na putu gubitka težine, dugoročni uspeh bi zahtevao dobro zaokružen pristup uključujući redovnu vežbu i uravnoteženu, raznovrsnu ishranu.

Stručnjaci veruju da iako jutarnja bananska dijeta nudi jednostavan i zdrav početak dana, neophodno je dopuniti s  raznolikom i hranljivom ishranom, zajedno sa redovnom fizičkom aktivnošću, za održiv i efikasan gubitak težine.

Uvek se konsultujte s zdravstvenim radnikom ili nutricionistom pre nego što unesete značajne promene u svoju ishranu, kako biste osigurali da vaše putovanje mršavljenja bude bezbedno, održivo i prilagođeno vašim individualnim potrebama.

supit_ch / gettyimages.com