Valunzi: Hrana koja pogoršava simptome

by | 31.10.2023
Valunzi: Hrana koja pogoršava simptome

Menopauza je ključna prelazna faza za žene i valunzi su uobičajeni tokom ovog perioda. Obratite pažnju na to šta jedete jer vam može olakšati simptome. 

Valunzi  mogu biti pravi izazov, ali pametan izbor hrane može biti od pomoći. Pojedine naminirice mogu da pogoršaju talase vrućine, dok druge mogu da ih smire.

Valunzi: Kako da olakšate stvari

Talasi vrućine su nomralna pojava tokom menopauze jer se menja nivo estrogena. Pored pojedinog bilja koje može da olakša simptome, važno je obratiti pažnju na hranu. Otrkivamo vam koje to namirnice mogu da budu okidači za valunge. Daskle, najpametniji izbor je da ih zaobiđete u širokom luku.

Valunzi: Spisak namirnica koje bi trebalo za izbegavate

Ovo su namirnice koje ne bi trebalo da koristite. Naravno, otkroivamo vam i sjajne alternativne varijante koje mogu da vam pomognu da lakše upravljate talasima vrućine.

Alkohol: Može da proširi krvne sudove i pogorša talase vrućine. Zato se odlučite za biljne čajeve, vodu ili svežim voćnim napicima.

Kofein: Jako stimuliše nervni sistem što može dovesti do valunga. Pijte kafu bez kofeina, ili još bolje biljne čajeve poput kamilice ili nane da ostanete hidrirani.

Začinjena hrana: Toplina koju razvija začinjena hrana može intenzivirati valunge. Umesto toga, izaberite blage ili srednje začinjene opcije i uživajte u ukusima bez dodatne toplote.

Ekstremno topla hrana: Izbegavajte vruće obroke. Pustite ih da se malo ohlade pre nego što jedete. Odlučite se za tople supe i variva jer vam neće izazvati valunge.

Crveno meso: Pogotovo s visokim sadržajem zasićenih masti može uticati na hormonsku ravnotežu. Zamenite ga za izvore proteina kao što su živina, riba ili proteini na bazi biljaka poput pasulja i tofua.

Slatka hrana: Šećer takođe može da pogorša simptome. Izaberite prirodno slatke opcije poput voća ili idite na deserte bez šećera napravljene od stevije ili s drugim prirodnim zaslađivačima.

Hrana koja će vam koristiti

Da biste sprečili talase vrućine, možete se fokusirati na hranu kao što su krastavci, proizvodi od soje, laneno seme kako biste umirili telo i pomogli mu da se nosi sa ovim simptomima.

Hrana koja rashlađuje: Uključite više krastavaca, dinja i lisnatog povrća kako biste regulisali telesnu temperaturu.

Proizvodi od soje: Soja sadrži prirodna jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju valunga. Probajte tofu, edamame ili sojino mleko.

Laneno seme: Ove male semenke su bogate lignima koji mogu imati pozitivan efekat na valunge. Dodajte ih u jogurt ili smutije.

Integralne žitarice: Odlučite se za integralne žitarice kao što su smeđi pirinač, kinoa i ovas da biste stabilizovali šećer u krvi i smanjili okidače vrućine.

Hidratacija: Ostanite dobro hidrirani. Pijte vodu i biljne čajeve kako biste održavali temperaturu tela pod kontrolom.

CentralITAlliance / gettyimages.com