Hladne ruke i stopala: Saveti koji mogu da pomognu

by | 23.11.2023
Hladne ruke i stopala: Saveti koji mogu da pomognu

Hladne ruke i stopala tokom zime su problem od kojeg pate mnogi ljudi širom sveta. Otkrijte kako možete da rešite problem. 

 

Bez toplote sunca, otpor protoka krvi se povećava i krvni sudovi se sužavaju. Da bi se osnovna temperatura održala u zdravom opsegu, telo smanjuje dotok krvi u kožu i ekstremitete. I zato ova područja imaju tendenciju da osete hladnoću.

Hladne ruke i stopala – kako da rešite problem?

Osim hladnog vremena, hladne ruke i stopala takođe mogu biti znak nedostatka gvožđa. Anemija zbog nedostatka gvožđa može izazvati hladne ekstremitete jer nedostatak crvenih krvnih zrnaca bogatih hemoglobinom znači da se telo teško transportuje kiseonik do pravih tkiva u telu. U retkim slučajevima, hladni ekstremiteti mogu biti znak određenog zdravstvenog stanja poput anemije, dijabetesa, problema s štitnom, žlezdom…

Šta vam stručanjci savetuju za hladne ruke i stopala?

Postoji nekoliko stvari koje mogu da vam pomognu, odnosno da poboljšaju cirkulaciju.

Fizička aktivnost

Kretanje je ključno za zdravlje. Redovno vežbanje čini vaš cirkulatorni sistem fleksibilnijim i ekspanzivnijim. I to je sjajna stvar ako se borite sa hladnim rukama i nogama. Ako nema te vremena za vežbanje, onda barem šetajte. Hodajte što više možete, a savšeno bi bilo da dnevno napravite između 6.000 i 10.000 koraka. Pored toga, i ovih nekoliko saveta mogu da vam pomognu:

  • Ujutru se dobro istegnite u krevetu pre nego što ustanete.
  • Radite neke jednostavne vežbe za ruke dok čekate da vam se skuva kafa.
  • Ako koristite javni prevoz, izađite iz autobusa nekoliko stanica ranije.
  • Uradite nekoliko čučnjeva tokom dana kada god vam se ukaže prilika – čak i na poslu.

Joga može da pomogne

Pored svojih benfita na zdravlje i vitalnost, joga takođe može da poboljša cirkulaciju. Pošto je pravilo da pokret prati dah – povećava protok krvi bogate kiseonikom kroz telo. Joga je sveobuhvatna praksa koja podstiče cirkulaciju, ali neke asane (položaji) su posebno poznate po tome što pokreću krv do vaših ekstremiteta. Na primer, noge uz zid, pas koji gleda dole, sveća, kobra… Joga vam takođe pomaže da se opustite, što je odlično za uklanjanje stresa – još jedan način da podržite svoj cirkulatorni sistem.

Utoplite se

Uvek se toplo oblačite po hladnom vremenu. To znači da nosite puno tankih slojeva i koristite grejače za ruke, rukavice, kape i debele čarape.

Prestanite da pušite

Pušači se često žale na hladne ruke i stopala. To je zato što nikotin ima vazokonstriktivni efekat i izaziva sužavanje krvnih sudova. To može dovesti do delimičnog gubitka cirkulacije u nekim delovima tela, pre svega u ekstremitetima.

Tuširanje hladnijom vodom

Iako ne zvuči nimalo primamljivo, ovo bi moglo da pomogne. Izlaganje hladnijoj vodi smanjuje temperaturu  tela, tako da vaše telo mora da radi brže da bi se zagrejalo. Da bi se to postiglo, povećava protok krvi na površini kože i promoviše zdravu cirkulaciju.

Koristite tehnike dubokog disanja

Mnogi od nas plitko dišu, najverovatnije zahvaljujući sveprisutnosti modernog stresa. Pa ipak, plitko disanje ne služi našem zdravlju cirkulacije – ili našem ukupnom zdravlju, što se toga tiče. Ako imate hladne ruke i stopala, duboko trbušno disanje kroz nos pomaže u detoksikaciji tela. Podstiče širenje krvnih sudova, podržavajući ukupnu cirkulaciju.

Hrana koja poboljšava protok krvi

Izbegavajte brzu hranu, kuvajte zdrave oboroke. Jedite integralne žitarice, voće o povće. Zdrave masti su takođe važne jer utiču na cirkulaciju.  Razmislite o tome da živite po ovom pravilu: ako prehrambeni proizvod sadrži više od pet sastojaka, nemojte ga stavljati u korpu.

Prirodni lekovi za cirkulaciju

Cimet: Često se preporučuje onima koji žele da poboljšaju zdravlje krvnih sudova i vena. Razmislite o tome da dodate ovaj topli začin u supe, variva ili začinjene marinade.

Đumbir: Ovaj sve popularniji začin i može biti koristan dodatak kako temperature padaju. Dodajte ovaj sjajni koren smutije i pečenje.

Ginko biloba: Vekovima se koristi u biljnoj medicini. Često se preporučuje za podršku mikrocirkulaciji krvnog sistema.

Vovchyn Taras / gettyimages.com