ZAPOČNITE DAN VODOM S CIMETOM

by | 27.08.2023
zapocnite-dan-vodom-s-cimetom_zapocnite-dan-vodom-s-cimetom.jpg

Saznajte koje se benefite za zdravlje donosi voda s cimetom na prazan stomak

Cimet poseduje antiinflamatorno, antikancerogeno, antioksidativno i antidijabetičko dejstvo. Prema ajurvedi, najbolji način da dodate cimet u svoju ishranu je da započnete dan vodom s cimetom.

Započnite dan vodom s cimetom

Iako se cimet godinama koristi kao začin, on takođe nudi mnoge zdravstvene prednosti. Evo nekoliko objašnjenja zašto morate odmah da počnete da konzumirate vodu s cimetom.

Smanjuje apetit

Magični efekti vode sa cimetom na gubitak težine su dobro poznati. Masne ćelije tela se razgrađuju i izbacuju pomoću vode. Redovna konzumacija vode s cimetom na prazan stomak može pomoći u ubrzavanju metabolizma i smanjenju apetita. Najbolji deo je što je pravljenje vode s cimetom za mršavljenje zaista jednostavno i potrebna su samo dva sastojka: topla voda i štapići cimeta.

Pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi

Cimet je dobro poznat po tome što povećava osetljivost na insulin, što pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi u telu. Prema metaanalizi koja je objavljena u Journal of Medicinal Food, uzimanje suplemenata cimeta pomoglo je dijabetičarima tipa 2 u nivou hemoglobina A1c i nivou glukoze u krvi. Redovna upotreba vode s cimetom može natašte me pomoći u smanjenju skokova šećera u krvi i padova.

Snižava trigliceride

Pokazalo se da cimet potencijalno snižava nivoe triglicerida i LDL (lošeg) holesterola i podržava stabilne nivoe glukoze. Ovo može smanjiti rizik od blokiranja ili oštećenja arterija, što sprečava da srce mora da radi toliko naporno.

Dobro je za zdravlje srca

Efekti cimeta na snižavanje holesterola povezani su s manjim rizikom od srčanih oboljenja. Redovno konzumiranje vode s cimetom može pomoći u zaštiti srca i smanjenju šanse za razvoj srčanih bolesti.

Jača imunitet

Cimet dolazi sa antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima – oba mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema. Redovno konzumiranje vode s cimetom može pomoći u odbrani vašeg tela od bolesti i infekcija.

Pomaže u izbacivanju toksina

Antioksidansi koji se nalaze u izobilju u cimetu pomažu u detoksikaciji i štite telo od štete koju izazivaju slobodni radikali.

Poboljšava varenje

Cimet može poboljšati varenje, smanjiti nadimanje, a može da pomogne i u mršavljenju. Pijenje vode s cimetom čak može smanjiti osećaj mučnine.

Kako napraviti vodu s cimetom?

Sipajte šolju vode u šerpu. Kada proključa stavite štapić cimeta i ostavite da ključa do 10 minuta. Napitak procedite u šolju, a za ukus možete dodati med ili limunov sok. Držite se dalje od šećera.

Napomena za oprez

Ako nikada niste probali da pijete vodu sa cimetom, počnite tako što ćete staviti malo i posmatrati kako vaše telo reaguje. Možete ga konzumirati jednom ili dva puta nedeljno ako vam to odgovara.

 

Odricanje od odgovornosti: Sadržaj pružen na www.magicnobilje.cubes.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

 

Foto: Dwiwanto Indrayu Bawono / gettyimages.com