Aromatični začin koji olakšava respiratorne tegobe – savršen za zimski period

by | 06.01.2024
Aromatični začin koji olakšava respiratorne tegobe - savršen za zimski period

Ovaj aromatični začin ne samo da čini ukusnim kolačiće i sve vrste peciva i tople ovsene kaše, već smanjuje holesterol i šećer u krvi. Takođe može da ublaži respiratorne tegobe.  

Kao i većina začina, cimet ima sve vrste korisnih zdravstvenih svojstava kada se doda u ishranu. Ovaj aromatilni začin prema nekim studijama deluje antibakterijski, antioksidans
antiinflamatorno i može da pomogne u smanjenju rizika određenih neuroloških stanja.

Začin koji olakšava respiratorne tegobe

Pomešan u hranu ili u činiju tople ovsene kaše zimi, mleveni cimet može pomoći u slučaju respiratornih tegoba, grčevima, zapušenog nosa, kašlja, infekcije i prehlade. Ako patite od bronhitisa ili osećate da vas grli grlo, isprobajte ovaj recept.

Med s cimetom za respiratorne tegobe

Ova mešavina može da pomogne u ublažavanju simptoma bronihitisa, a naročito kašlja.

Sastojci:

  • 1/2 šolje sirovog meda
  • 1/4 kašičice mlevenog cimeta
  • 1/8 kašičice mlevenih karanfilića
  • 1/8 kašičice mlevenog đumbira
  • 1/8 kašičice mlevenog kardamoma
  • Malo svežeg crnog bibera

Priprema: Sastojke sipajte u teglicu i dobro promešajte. Zatvorite poklopcem i čuvajte teglu na hladnom i suvom mestu.

Kašičicu ovog meda možete dodati u šolju mlakog čaja ili da ga pomešate u šolji tople vode ili da ga jedete direktno. Dovoljno je da to učinite samo jednom dnevno – i to ujutru.

Med prirodno leči bronhitis svojim vitaminima, mineralima, antioksidansima i enzimima. Stabilizuje imuni sistem, smanjuje upale i leči infekciju. Dodavanje cimeta medu podstiče antiinflamatorna svojstva i smanjuje simptome bronhitisa.

Ostale koristi

Da li ste znali da samo 1/2 do 1 kašičice cimeta dnevno u ishrani može doneti odlične zdravstvene benefite. Možete da ga pospete po žitaricama, pecivima ili začinite med.

Budući da cimet sadrži niz antifungalnih, antibakterijskih i antivirusnih jedinjenja, pomaže u jačanju imuniteta. Osim toga, mož da pomogne u čišćenju raznih patogena iz organizma. Ovo je posebno vredno za stomak, gde se može naći toliko mnogo ovih patogena.

Sntioksidansi prisutni u cimetu su idealni za neutralizaciju slobodnih radikala, opasnih nusproizvoda ćelijskog metabolizma, i sprečavanje oksidativnog stresa u celom telu. To znači da cimeta može čak imati preventivni efekat na određene hronične bolesti koje postaju sve češće starenjem.

Na tržištu postoji više vrsta cimeta, ali je najbolji cejlonski. Razlikuje od drugih sorti. Ima prepoznatljiv oblik, svetliju boju i delikatan ukus. Takođe ima bolja svojstva od ostalih vrsta cimeta koja doprinose mnogim zdravstvenim prednostima.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com