Saznajte kako da sačuvate zdravlje i sprečite bolesti koje dolaze starenjem

by | 03.01.2024
Saznajte kako da sačuvate zdravlje i sprečite bolesti koje dolaze starenjem

Preuzimajući kontrolu nad mikrobiotom creva putem adekvatnom ishranom i promenom načina života, možete bolje podržati zdravlje i potencijalno smanjiti rizik od bolesti povezanih sa starenjem.

Starenje je prirodan, neizbežan proces zajednički za sva živa bića. Ukoliko želite da što duže izgledate mlađe, koraci koje treba da preduzmete idu dalje od zategnute kože i peglanja bora.

To obuhvata složene procese koji utiču na sve organe, mišiće, ćelije i sve što čini naše biće. U ovom kontekstu, pojavljuje se vitalni igrač – naša crevna mikrobiota. Jednostavno rečeno, ovo se odnosi na okupljanje mikroskopskih stanovnika u našem gastrointestinalnom traktu.

Kako da sprečite bolesti koje dolaze starenjem?

Mikrobiota creva, koja se sastoji od mnogih mikroorganizama, uključujući bakterije, viruse i gljivice, igra ključnu ulogu u različitim aspektima našeg zdravlja. Osim što pomaže varenju i apsorpciji hranljivih materija, značajno utiče na naš imuni sistem.

Dok putujemo kroz život, naša crevna mikrobiota (flora) se razvija, a njen sastav je podložan promenama. Na ove promene može uticati mnoštvo faktora, kao što su navike u ishrani, upotreba lekova i način života.

Kada je ravnoteža crevne flore poremećena, to može dovesti do stanja disbioze, gde mikroorganizmi koji izazivaju bolesti mogu brojno nadjačati one korisne. Takav disbalans može doprineti zapaljenju i bolestima vezanim za starenje.

Sprečite tegobe koje dolaze starenjem: Zašto je važno sprečiti upale?

Fenomen hronične upale niskog stepena koja se javlja u telima kako osoba postaje starija može da bude podloga širokom spektru bolesti. Ne radi se samo o spoljašnjem izgledu, već o dubokom unutrašnjem procesu.

Hronična upala može da izazove stanja kao što su kardiovaskularne bolesti, neurodegenerativni poremećaji poput Alchajmerove bolesti i metaboličke bolesti, uključujući dijabetes tipa 2. Pored toga, može ubrzati sam proces starenja, odnosno propadanje tkiva i ćelija, što kulminira borama, slabošću i smanjenim kvalitetom života.

Uloga crevne flore u upalnim procesima

Veza između crevne mikrobiote i upale je sve očiglednija. Disbioza u crevima može dovesti do oslobađanja proinflamatornih molekula koji mogu infiltrirati krvotok, dalje produbljivanje sistemske upale.

Štaviše, kompromitovana funkcija barijere creva može olakšati curenje štetnih supstanci u krvotok, čime se intenzivira upala. Sve u svemu, neuravnotežena crevna mikrobiota može postati podloga za upale i bolesti povezane sa starenjem.

Evo kako možete da poboljšate situaciju

Dobra vest je da možete da kontrolišete svoju crevnu mikrobiotu kako biste podržali zdravo starenje. Evo nekoliko praktičnih koraka koje treba razmotriti:

Ishrana

Ishrana ima ključni uticaj na crevnu mikrobiotu. Konzumiranje voća, povrća, integralnih žitarica i mahunarki, može podstaći rast korisnih crevnih bakterija. Pored toga, uključivanje fermentisane hrane poput jogurta, kefira i kiselog kupusa može uvesti probiotike koji podržavaju zdravlje creva.

Prebiotici

Prebiotici, koji se nalaze u hrani kao što su beli luk, luk i banane sadrže nesvarljiva vlakna koja služe kao hrana za korisne mikroorganizme u crevu. Uključivanjem ovih prebiotika u ishranu može povećati populaciju “dobrih” bakterija.

Probiotički suplementi

U određenim slučajevima, probiotički suplementi mogu biti korisni, posebno ako imate zdravstvene probleme koji zahtevaju zdravu podršku mikrobiote. Međutim, neophodno je konsultovati se sa lkarom pre nego što uključite suplemente u svoju rutinu.

Životni stil

Smanjenje stresa, redovno vežbanje i obezbeđivanje adekvatnog sna mogu da imaju pozitivan uticaj na crevnu floru i opšte zdravlje. Hronični stres, posebno, može poremetiti ravnotežu vaših crevnih bakterija, naglašavajući važnost efikasnih tehnika upravljanja stresom.

Koncept smanjenja upalje je ključna stvar za sprečavanje bolesti koje dolaze starenjem. Pored genetike, naša crevna flora je ključni igrač u ovom procesu. Preuzimajući kontrolu nad mikrobiotom creva putem izbora u ishrani, prebiotika i promena načina života, možete sačuvati zdravlje i potencijalno smanjiti rizik od bolesti povezanih sa starenjem.

PeopleImages / gettyimages.com