Soda bikarbona za kosu: Koje su prednosti i kako se pravilno koristi?

by | 03.01.2024
Soda bikarbona za kosu: Koje su prednosti i kako se pravilno koristi?

Prirodni lekovi za kosu i kožu su ovih dana u trendu, naročito zahvaljujući influenserima koji promovišu netoksične proizvode. Jedan sastojak se posebno izdvaja – soda bikarbona za kosu.

Kada je reč o prirodnom leku za borbu protiv suvoće i nežni piling vlasišta, soda bikarbona se uveliko preporučuje. Mnogi influenseri tvrde da ovaj sastojak reguliše  pH vrdnost vlasišta, što podstiče rast kose, uklanja nečistoće, pa čak i omekšava kosu. Soda bikarbona se takođe nalazi u nekim šamponima za suvo pranje kose.

Soda bikarbona za kosu: Mitovi i činjenice

Da bismo odvojili činjenice od fikcije, saznajte šta kažu naučnicu: kakve efekte soda bikarbona ima na kosu.

Soda bikarbona za kosu: Ovo su prednosti

Poznato je da je soda bikarbona (natrijum bikarbonat) zajedno sa jabukovim sirćetom dobra kombinacija za piling vlasišta. Takođe može da uravnoteži pH vrednost vlasišta.

Naš prirodni pH faktor ima tendenciju da bude malo više na kiseloj strani. Previsoka pH vrednost to može da uzrokuje lomljenje dlake, a preniska pH vrednost oštećuje boju. Zato, uspostavljanje optimaln pH ravnoteže kose i vlasišta može pomoći u otklanjanju brojnih problema, uključujući perut, iritaciju kože glave, suvoću i još mnogo toga.

Jedna od najvećih prednosti upotrebe sode bikarbone je što nežno čisti kožu glave. Kosa je sjajna i meka, a soda bikarbona takođe uklanja višak masnoće, ostatke sapuna i proizvoda za negu kose. Uprkos nekim tvrdnjama, soda bikarbona neće stimulisati rast kose, ali čisti kožu glave i kosu.

Važno je napomenuti da soda bikarbona ima pH 9, što je veća vrednost od našeg uobičajenog pH faktora. Kada koristite supstancu sa višim pH od uobičajene, treba je koristiti umereno jer ne želite da skinete prirodna ulja sa kose, što dovodi do lomljenja i krhke kose.

Kako se koristi?

Možete povremeno da uključite sodu bikarbonu za nege kose da biste očistili i pilingirali kosu i vlasište, posebno ako patite od masnog vlasišta. Ne treba je koristiti svakodnevno.

Najlakši način da koristite sodu bikarbonu na kosi je da je pomešate sa vodom dok ne dobijete pastu. Nanesite je na vlasište i po dužini mokre kose. Možete ostaviti da odstoji od jedne do tri minute, a zatim isperite.

Soda bikarbona i jabukovo sirće

Soda bikarbona i sirće  su u suštini dve reaktivne hemikalije: natrijum bikarbonat (NaHCO3)—koji je slaba baza, kao i alkalna sirćetna kiselina (CH3COOH), koja je slaba kiselina. Kada ih pomešate zajedno u jednakim razmerama, ostaje vam voda (H2O), gas ugljen-dioksid (CO2) i natrijum acetat (CH3COONa). Ova kombinacija funkcioniše na sledeći način:

PH kože glave i kose su blago kiseli, pri čemu je pH vlasišta 5,5, a dlaka oko 3,7, a dodavanje viška kiseline ili lužine može poremetiti ove vrednosti. To može takođe poremetiti ravnotežu dobrih i loših bakterija, što može dovesti do drugih problema, kao što su iritacija vlasišta i perut.

Takođe, ne treba zaboraviti ni folikule. Oni se nalaze u koži glave i prilično su osetljivi na promene u svom okruženju, tako da je održavanje zdrave kože glave važno za zdravlje kose.

Iz folikula raste dlaka po obrascu poznatom kao ciklus kose, sa određenim vremenima rasta, odmora, ispadanja dlake i ponovnnog rasta. Ovaj ciklus se može prilično lako poremetiti i izaći iz ravnoteže, što generalno dovodi do kratkog perioda rasta i opadanja kose.  Pošto smo razjasnili kako funkcioniše vlasište, sada vam otkrivamo recepte za negu kože sa sodom bikarbonom i jabukovim sirćetom.

Recept

1 Korak: U flašu od pola litre sipajte četiri kašike sode bikarbone, a potom napunite flašu skoro do vrha toplom vodom i dobro promučkajte. Pokvasite kosu i nanesite rastopljenu sodu na vlasište. Utrljajte i ostavite da odstoji oko minut. Dobro isperite.

2 Korak: Potom kondicionirajte kosu jabukovim sirćetom. U litar vode pomešajte 2,5 dl jabukovog sirćeta. Prethodno, kosa mora da je dobro isprana, odnosno da nema tragova sode bikarbone. Rastvor vode i sirćeta sipajte u bocu s rasprišivačem i poprskajte kožu glave i pramenove kose. Potom utrljajte prstima, ostavite da odstoji oko minut i dobro isperite.

Ostale kombinacije

Postoji mnogo recepata za negu kose s prirodnim sastojcima. Međutim, postoji jedno opšte pravilo – nešto što ima predznak prirodno ne mora da znači da će vam odgovarati. Neka uobičajena eterična ulja, na primer, sadrže alergene koji mogu da nateraju neke ljude da reaguju.

Evgeniya Markina / gettyimages.com