Zagađenje vazduha i opadanje kose: Kako da je zaštitite

by | 31.10.2023
Zagađenje vazduha i opadanje kose: Kako da je zaštitite

Da li ste znali da zagađenje vazduha može da dovede do opadanje kose? Saznajte kako da je zaštitite.

Kako su nivoi zagađenja vazduha viši tokom zimskih meseci, važno je da zaštitite svoju divnu kosu od štetnih uticaja i održite je zdravom.

Zagađenje vazduha i opadanje kose

Uznemirujuće je videti sve više vlasi koje ostaju na četki za kosu ili kada je perete. Gubitak kose postaje čest kako kod muškaraca, tako i kod žena. Postoje razni faktori koji utiču na to – od genetskih predispozicija do neadekvatne ishrane.

Faktori iz okoline su takođe u igri kada je u pitanju opadanje kose. Zagađenje vazduha može da dovede do toga da kosa postane suva, da se pojavi perut i da oslabi folikula dlake. Zato je važno da umete da zaštitite kosu. Na prvom mestu – redovno je perete. Naravno, postoji još nekoliko načina zaštite.

Saveti kako da sprečite opadanje kose

Ako volite svoju kosu, možete je zaštititi od štetnih uticaja zagađenja vazduha i održati zdravom i lepom pomoću ovih saveta.

Pokrijte kosu

Pogledali ste aplikaciju na telefonu i shvatili da kvalitet vazduha nije zadovoljavajući. Kako da zaštitite kosu? Baš kao što nosite masku da biste sprečili respiratorne probleme, tako možete i da zaštitie kosu. Kada ste na otvorenom, a stepen zagađenja je visok, zaštitite kosu kapom, kaupljačom ili šalom.

Koristite šampon bez sulfata

Budite nežni prema svojoj kosi i obezbedite svu ishranu koju možete. Izaberite šampon bez sulfata da biste očistili kosu bez uklanjanja prirodnih ulja.

Često pranje

Važno je da vlasište i kosa budu čisti i bez prljavštine. Redovno perite kosu da biste uklonili zagađivače i prljavštinu, ali ne s jakim šamponima jer to može dovesti do isušivanja.

Balzami i ulja

Koristite kvalitetan balzam za održavanje hidratacije. Pored toga, nanesite prirodna ulja poput kokosovog ili arganovog ulja da nahranite i negujete kosu.

Recepti: Orasi za zdravu kosu

 

Izbegavajte fen i peglu za kosu

Smanjite upotrebu pegle za kosu, figara i fena jer oni mogu dodatno oštetiti vašu kosu.

Pijte dosta tečnosti

Važno je da ste uvke odbro hidrirani. Pijte puno vode, biljne čajeve kako bi vasa koža, vlasište i kosa bili hirdirani i iznutra.

Uravnotežena ishrana

Hrana bogata vitaminima i mineralima, posebno biotinom i antioksidansima, može podstaći zdrav rast kose.

Prečišćivači vazduha

Razmislite o korišćenju prečišćivača vazduha u vašem domu kako biste smanjili nivo zagađenja u zatvorenom prostoru- To takođe može biti od koristi za zdravlje vaše kose.

spukkato / gettyimages.com