Šta je hronična upala? Kako da efiksano upravljate ovim stanjem i smanjite simptome

by | 29.12.2023
Šta je hronična upala? Kako da efiksano upravljate ovim stanjem i smanjite simptome

Hronična upala je stanje u kome imuni sistem tela ostaje aktiviran tokom dužeg perioda, čak i kada nema neposredne pretnje ili povrede. Promene načina života, kao ishrana igraju značajnu ulogu.

 

Hronična upala može dovesti do nekoliko medicinskih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes, rak i autoimune bolesti. Smanjenje nivoa upale može biti jedna od suštinskih stvari koje se mogu učiniti za svoje zdravlje jer utiče na ceo sistem.

Hronična upala: Kako olakšati simptome

Čitajte dalje da biste saznali razliku između akutne i hronične upale i efikasnih životnih navika koje treba slediti i koje vam mogu pomoći da smanjite upalu u sistemu.

Šta je akutna upala

Ljudsko telo ima odbrambeni sistem koji reaguje na bilo koju infekciju i traumu. Akutna upala je reakcija u kojoj je deo tela povređen i postaje crven i otečen jer cirkuliše više krvi da popravi oštećeno tkivo.

Na primer, ako slučajno povredite prst dok sečete povrće, ono će da pulsira i ostane crveno i otečeno nekoliko dana dok se vaše telo leči, ovo je dobra vrsta upale, označena početkom, vrhuncem i krajem.

Takođe, odgovor tela na patogene prehlade je još jedan primer dobre upale. Simptomi prehlade kao što su kijanje, visoka temperatura, zapušen nos i otečene žlezde, iako uznemirujuće, su nusprodukt sistema koji se bori i eliminiše strani patogen i infekciju.

Hronična upala

Sistemska ili hronična upala niskog stepena, takođe sličan tip biološkog odgovora kao akutna upala, ali nema očigledan početak, sredinu i kraj. U suštini, nikada ne staje i ne stoji u sistemu, tu stvari postaju ozbiljnije.

Sistemska upala niskog stepena je praktično „ulaz u bolest“. Ne postoji uvek direktna veza, hronična upala je povezana sa povećanim rizikom od bolesti kao što su rak, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, Alchajmerova bolest i depresija, da pomenemo neke. Ove bolesti se razvijaju jer se konstantna borba protiv upale na kraju uništava imunološku funkciju.

Hronična upala: Efikasni načini za smanjenje upale

Ovo su neki od saveta koji se odnose na promene nekih rutinskih navika:

Dijetetske modifikacije

Antiinflamatorna hrana: Dodavanje u ishranu voća, povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova, semenki i masne ribe je korisno u borbi protiv upale. Ove antiinflamatorne namirnice su skladište antioksidanasa i omega-3 masnih kiselina, koje mogu pomoći u ublažavanju upale i jačanju imunološkog sistema. Takođe, proverite da li ste intolerantni na određene namirnice jer i to može da izazove upalu.

Ograničite prerađenu hranu: Uzdržite se ili ograničite konzumaciju prerađene i slatke hrane, jer ona može podstaći upalu.

Zdrave masti: Birajte zdrave izvore masti kao što su mononezasićene i polinezasićene masti koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu i orašastim plodovima, a izbegavajte zasićene i trans masti iz pržene i prerađene hrane.

Redovno vežbajte

Postoje brojni razlozi za redovno vežbanje, a jedan od njih se odnosi na ublažavanje upale. Vežbanjem se oslobađaju antiinflamatorne hemikalije u telu. Takođe smanjuje C-reaktivni protein (CRP), biomarker uključen u proces upale. Ciljajte na kombinaciju aerobnih vežbi (poput hodanja, džogiranja ili vožnje bicikla) i treninga snage.

Upravljajte težinom

Održavajte zdravu težinu ili radite na tome ako imate višak kilograma. Višak telesne masti može doprineti upali.

Upravljanje stresom

Hronični stres može izazvati upalu. Vežbajte tehnike za ublažavanje stresa kao što su meditacija, duboko disanje ili joga. Ovo može da bude odličan put ka smanjenju sistemske upale.

Obezbedite zdrav san

Telo se regerniše dok spavate, čime reguliše i smanjuje akutnu upalu. Osigurajte da dobijete 7-9 sati kvalitetnog sna svake noći. Loš san može povećati upalu i negativno uticati na vaše opšte zdravlje.

Ograničite alkohol i prestanite pušiti

Smanjite konzumaciju alkohola, jer prekomerno pijenje može izazvati upalu. Svi znamo da pušenje cigareta i duvanskih nusproizvoda mogu ugroziti vaše zdravlje. Konkretno, pokazalo se da pušenje povećava nivoe upale u sistemu u poređenju sa nepušačima.

Pobrinite se da budete dobro hidrirani

Ostanite dobro hidrirani pijući puno vode i drugih prirodnih napitaka prepunih esencijalnih hranljivih materija za održavanje ravnoteže tečnosti i elektrolita. Dehidracija može doprineti upali.

Uzmite suplemente

Razmotrite suplemente omega-3 masnih kiselina (riblje ili laneno ulje) pod nadzorom lekara, posebno ako ne konzumirate redovno masnu ribu.

Redovni medicinski pregledi

Neophodno je da redovno idete na svoje periodične zdravstvene preglede kako biste procenili svoje zdravstveno stanje. Razgovarajte sa svojim lekarom o svim pitanjima vezanim za hroničnu upalu.

Lekovi

U nekoliko slučajeva, zdravstveni radnici mogu propisati antiinflamatorne lekove ili imunosupresive za upravljanje hroničnom upalom. Neophodno je zapamtiti da je hronična upala složeno stanje i da se lečenje može razlikovati od osobe do osobe. Konsultujte se sa lekarom i nutricionistom kako biste dobili personalizovani plan ishrane koji će zadovoljiti vaše specifične potrebe i uslove dok pravite ove promene u načinu života.

Chinnapong / gettyimages.com