Biljne vodice za mršavljenje

by | 28.10.2023
Biljne vodice za mršavljenje

Donosimo vam pet ajurvedskih biljnih napitaka za koje se veruje da mogu da olakšaju mršavljenje. Osim toga, ovi napici su veoma zdravi.

Bilje i začini se vekovima koriste za lečenje različitih zdravstvenih problema. Takođe, mogu da posluže i za skidanje viška kilograma. Potapanjem ovih biljaka u vodu povećava se njihova lekovita moć.

Ajurvedski recepti za mršavljenje

Da biste pripremili vodu natopljenu biljkama, samo treba da potopite neke biljke u čašu vode, ostavite preko noći i popijte ujutru. Ovih pet biljaka pomažu da se lakše dođe do vitke figure.

Voda od semena piskavice za mršavljnje

Seme piskavice je pomalo gorkog ukusa, ali je izuzetno lekovito. Prepuno antioksidanasa i ima antiinflamatornih svojstava. Pijenje vode u kojoj je natopljeno seme piskavice može da pomogne u gubitku težine, da ojača imunitet, poboljša varenje i održava optimalan nivo šećera u krvi.

Potopite jednu kašičicu semena piskavice u čašu vode, ostavite preko noći (oko 8 do 10 sati). Ujutru procedite i popijte vodu na prazan stomak.
Ako više volite blaži ukus, možete i kuvati seme u vodi nekoliko minuta. Procedite i pijte.

Tulsi voda

Tulsi ili sveti bosiljak je poznat po svojim lekovitim svojstvima. Antibiotska, antigljivična i antibakterijska svojstva tulsija pomažu u sprečavanju gripa i prehlade, a takođe su dobra za kožu i kosu. Osim toga, antiinflamatorna svojstva tulsija pomažu u smanjenju upale i rizika od razvoja srčanih bolesti. Četiri lista tulsija (ili jednu filter kesicu čaja) prelijte šoljom ključale vode i ostavite pet minuta. Procedite, ostavite da se ohladi i pijte.

Voda s cimetom

Prepun antioksidansa, cimet štiti telo od oksidativnog oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Njegova antiinflamatorna svojstva pomažu u zaštiti tela od infekcija. Voda s cimetom čak pomaže da se smanji nivo šećera u krvi tako što smanjuje razgradnju ugljenih hidrata u digestivnom traktu.  Kašičicu cimeta u prahu razmutite u čaši vode i ostavite da odstoji pola sata. Ili, sipajte šolju vode u šerpu. Kada proključa stavite štapić cimeta i ostavite da ključa do 10 minuta. Napitak procedite u šolju. Pijte vodu sa cimetom svaki dan na prazan stomak.

Voda od semena korijandera

Seme korijandera je prepuno antioksidanata, koji su dobri za srce je mogu da pomognu u snižavanju nivoa holesterola u krvi, kao i snižavanjem krvnog pritiska. Smatra se da ova voda može da ublaži simptome artritisa. Osim toga, voda iz semena korijandera sadrži masne kiseline i eterična ulja koja olakšavaju varenje.

Operite seme korijandera. Sipajte jednu kašičicu semena u čašu vode i ostavite preko noći. Ujutru ovu mešavinu prokuvajte, procedite, ostavite da se ohladi i pijuckajte tokom dana.

Voda od tripale za mršavljenje

Tripala je tradicionalni lek ajurvedska medicina. To je mešavina tri sušena voća – haritaki, amalaki i bibitaki.  Voda s ovim prahom obezbeđuje vitalnost, olakšava probleme s opstipacijom i mršavljnje. Pomešajte jednu kašičicu tripala praha u čaši vode i ostavite preko noći. Ujutru popijte vodu.

Biljke mogu da pomognu kod mnogih zdravstvenih problema. Ipak, ako imate neke hronične tegobe ili pijete određene lekove, konsultujte se sa lekarom pre konzumiranja biljnih napitaka.

mirzamlk / gettyimages.com