Kako da se brzo rešite pulsirajuće glavobolje

by | 28.10.2023
Kako da se brzo rešite pulsirajuće glavobolje

Zbog našeg sve užurbanijeg načina života i nezdravih navika, glavobolje su postale uobičajene.

Dok nekim danima može da nestane sama od sebe nakon kratkog spavanja, drugim danima čak ni lek protiv bolova možda neće moći da eliminiše simptome.

Rešite se glavobolje

Glavobolja je jasan znak da ne vodite dovoljno računa o svom telu. Od dehidracije, hroničnog stresa, nedostatka sna do čak i nezdravih navika u ishrani, postoji mnogo razloga koji mogu izazvati  glavobolju.

Efikasni saveti koji će vam pomoći kod glavobolje

Svako ko je ikada patio od glavobolje koja otupljuje um, zna kako ona sama može pokvariti dan. To ozbiljno utiče na produktivnost jer samo želite da se sklupčate u krevetu, ugasite svetla i sačekate da bol prođe.

Ako ne pijete pilule ili ako lekovi bez recepta jednostavno ne rade svoj posao, evo pet efikasnih saveta koji mogu smanjiti jačinu glavobolje.

Pazite šta jedete

Ishrana ima direktan uticaj na glavobolju. Izbegavajte hranu koja sadrži mononatrijum glutamat (koji se obično nalazi u instant rezancima). Ograničite unos kofeina i alkohola. Takođe, vodite računa da ne jedete pohovanu ili prženu hranu kada imate glavobolju.

Oslobodite se pritiska vlasišta

Često puta nesvesno mnogo opterećujemo skalp. Otpustite vilicu, udahnite i uklonite kapu, traku za kosu, šnalu ili bilo koji drugi dodatak za kosu. Ako kosu držite u punđi ili čvrstom repu, povlačenje nerava takođe može dovesti do glavobolje.

Probajte sa masažom

Ako vaš posao uključuje provođenje mnogo vremena ispred ekrana u lošem položaju, mišići vašeg vrata i vlasišta mogu se napeti što dovodi do pulsirajuće glavobolje. Nežno pritiskajte kažiprstima ili palčevima bolno područje. Masiranje glave pomaže u oslobađanju zategnutih mišića i poboljšava cirkulaciju krvi.

Tople i hladne obloge

Pokušajte da stavite topli oblog na potiljak i vrat da biste ublažili bol prilikom. S druge strane, takođe možete staviti hladne obloge na čelo i slepoočnice da biste se rešili mučne glavobolje.

Naspavajte se

Na kraju krajeva, ništa nije bolje od toga da se malo zatvorite oči i odspavate kako biste ublažili simptome glavobolje. Ako vam se čini da se vaša glavobolja progresivno pogoršava u određenom okruženju, odvojite se od situacije i odmorite se. Međutim, treba da imate na umu da i previše spavanja takođe može izazvati glavobolju.

PeopleImages / gettyimages.com