HLADAN OBLOG: KAKO DA NAPRAVITE GEL KOMPRESE

by | 08.08.2023

Olakšajte bol koji dolazi s povredama ili uganućem uz efektivne „uradi sam“ obloge

HLADAN OBLOG: KAKO DA NAPRAVITE GEL KOMPRESE

Uvek posežemo za hladnim obogama u slučaju povrede, otoka ili uganuća. Iako u apotekama mogu da se kupe termo-gel komprese, otkrićemo vam nekoliko načina da sami napraite obloge i uštedite.

Kako da napravite hladan oblog

Sve ove sastojke već imate u kući, tako da nećete morati da izdvojite novac za gotove gel komprese.

Beli pirinač

Zrna pirinča imaju sposobnost da duže vremena zadržavaju određenu temperaturu, pa se može koristiti za hladan oblog. Sipajte u kesicu dve do tri šolje pirinča, dobro zavežite i ostavite u zamrzivaču sat vremena. Stavljate oblog na bolno mesto dva do tri puta dnevno.

Hladan oblog od soli

Ako ne želite da nanosite čvrst led na bolno mesto, nego želite nešto mekše onda uradite sledeće: U dve šolje vode sipajte dve kašike soli i dobro razmutite. Sipajte rastvor u plastične vrećice s zatvaračem i ostavite u zamrzivaču nekoliko sati.

Gel za dezinfekciju ruku

Ovi gelovi sadrže alkohol, a osim toga pomešani s vodom mogu ga joj daju želatinastu strukturu. Pomešajte jedan deo gela za dezinfekciju ruku s tri dela vode. Izešajte i sipajte u plastičnu vrećicu s zatvaračem. Ostavite u zamrzivaču nekoliko sati i koristite više puta dnevno. Ponovo ga zamrznite nakon svake upotrebe.

Deterdžent za sudove

Ovo je još jedna jednostavna i efikasna metoda. Sipajte jednu do dve šolje deterdženta za sudove u plastičnu kesicu s zatvaračem. Ostavite u zamrzivač nekoliko sati. Stavljajte ovaj oblog na bolno mesto više puta dnevno.

Alkohol i voda

Alkohol ne dozvoljava da se voda pretvori u led. Pomešate šolju alkohola s dve šolje vode. Sipajte u plastičnu vrećicu s zatvaračem i ostavite u zamrzivač na nekoliko sati. Stavljajte ovaj oblog na bolno mesto više puta dnevno.

Dečja pelena

Pomešaje dve šolje vode s šoljom alkohlola. Sipajte u dečju pelenu za jednokratnu upotrebu, čvrsto zarolajte pelenu i ostavite u zamrzivaču nekoliko sati. Stavljajte ovaj oblog na bolno mesto više puta dnevno.

Hladan oblog s vlažnim sunđerom

Ostavite čist sunđer u posudici s vodom dok se potpuno ne natopi. Ubacite ga u plastičnu vrećicu s zipom i ostavite u zamrzivač na nekoliko sati. Nakon upotrebe sunđer ponovo vratite u zamrzivač i koristite više puta.

 

Foto: m-gucci / gettyimages.com