GLUTAMIN SPREČAVA GUBITAK MIŠIĆA

by | 08.08.2023
GLUTAMIN SPREČAVA GUBITAK MIŠIĆA

Otkrijte koje su to namirnice bogate ovom neesencijalnom aminokiselinom

 

Glutamin učestvuje u mnogim procesima u telu. On jača imunitet, poboljšava varenje i sprećava gubitak mišićne mase

Glutamin za čvrsto i zdravo telo

Ljudski organizam za sintezu proteina koristi 20 aminokiselina, od kojih se 9 smatra esencijalnima jer ih organizam ne može sam sintetizirati nego se unose putem hrane. Iako je glutamin jedna od neesencijalnih aminokiselina, a pojedini faktori mogu da dovedu do smanjeng nivoa pa ga je potrebno nadoknaditi.

Zašto opada nivo glutamina?

Starenje, ali i stres, bolest i naporne vežbe mogu dovesti do postepenog pada nivoa glutamina. Zato je potrebno pomoći telu i nadoknaditi ovu supstancu. To je najbolje učiniti putem hrane. Ona može sprečiti gubitak mišića, poboljšati imunitet, ubrzati oporavak i podstaći rast mišića. Takođe, ova sustanca poboljšava i varenje.

Glutamin u namirnicama

Kao što smo već pomenuli ovom neesencijalnom masnom kiselinom bogate su određene namirnice:

Morski plodovi

Morski plodovi kao što su riba, dagnje, škampi i rakovi, odlični su izvori glutamina. Ribe u morskoj vodi sadrže više glutamina od slatkovodne ribe. Možete ih kuvati na pari, roštiljati ili dodati u supe i salate. Pazite da ih ne prekuvate jer gube teksturu i prehrambenu vrednost.

Crveni kupus

Ovo povrće je bogato glutaminom, pomaže u jačanju imuniteta i opšteg zdravlja. Uključite ga u salate, sendviče jer kuvanjem uništava sadržaj glutamina. Takođe možete razmisliti o sveže ceđenom soku ili kiselom kupusu.

Mleko

Mleko je takođe bogato glutaminom. Konzumirajte mleko ujutru uz doručak bez šećera. Pored toga, ojačaće vam kosti.

Jaja

Sto grama jaja sadrži 0,6 grama glutamina. U zavisnosti od vaših dnevnih potreba, možete konzumirati jaja za doručak ili ručak kako biste svom telu obezbedili potrebnu količinu vitamina, minerala i aminokiselina.

Jogurt

Još jedan koristan mlečni proizvod, jogurt ima mnoge zdravstvene prednosti, kao što je povećanje broja dobrih crevnih bakterija, a to poboljšava varenje.

Najbolje je napraviti domaći jogurt od domaćeg mleka. Nije svako mleko ili jogur bogato glutaminom. Smatra se da je najbolje domaće mleko od krava koje su pasle travu.

Peršun

Peršun je omiljena začinska biljka koja se koristi za poboljšanje ukusa raznim jelima. Osim što je dobar izvor vitamina, minerala i dijetalnih vlakana, peršun je takođe bogat glutaminom. Najbolje je korsititi svež peršun.

Goveđe kosti

Čorba od goveđih kostiju je zdrava i donosi energiju, naročito kada se osoba oporavlja od gripa, prehlade…

Foto: Qwart / gettyimages.com