Tulsi i đumbir: Egzotična mešavina koja poboljšava varenje i sprečava nadutost

by | 19.12.2023
Tulsi i đumir: Egzotična mešavina koja poboljšava varenje i sprečava nadutost

Tulsi i đumbir, donose eksploziju ukusa i mirisa, stavaraju jedinstvena egzotičnu aromu, veoma cenjenu u ajurvedskoj medicini jer olakšava digestivne tegobe. 

Mirisni listovi tulsija, ljuti đumbir i svežina limuna pomešani su kako bi se stvorila jedinstvena aroma egzotičnog ukusa i veoma lekovitih svojstava. Ova kombinacija bilja je veoma cenjena u ajurvedskoj medicini zbog brojnih zdravstvenih benefita.

Tulsi i đumbir: Moćna snaga bilja

Tulsi (sveti bosiljak) i đumbir su lekovite biljke. I dok pojedinačno nude niz zdravstvenih prednosti, njihova mešavina u čaju od tulsi đumbira pruža višestruke prednosti. Jedna od glavnih prednosti je to što poboljšava varenje, sprečava nadutost i gasove.

tulsi-limun-dumbir

Za više informacija kliknite na sliku

Tulsi i đumbir olakšavaju digestivne tegobe

Kada vam stomak ne radi dobro, ni vi se ne osećate dobro, zar ne? Loše varenje je čest problem. Tulsi je karminativ, koji zagreva probavni sistem. Ovo pomaže kod stanja u kojima loše varenje stvara gasove, nadimanje, grčeve i može uzrokovati nakupljanje sluzi, što onda može dovesti do zagušenja disajnih puteva. Tulsi pomaže telu da metabolizuje hranu, što ga čini odličnim lekom za varenje za lečenje GERB-a, gasova, nadimanja, stagnacije i tromosti u crevima.

Takođe povećava funkcionisanje mišića povezanih sa crevima koji pomažu da se olakša pražnjenje creva. Tulsi ostavlja ravnotežni refluks kiseline u telu koji osigurava da telo ima adekvatnu količinu pH nivoa. Zbog ove ravnoteže, smatra se veoma zdravom biljkom za telo.

Đumbir ubrzava pražnjenje želuca. Dakle, to je korisno za ljude sa hroničnim smetnjama u varenju i drugim stomačnim problemima. Takođe ima antiinflamatorna, analgetska i antibakterijska svojstva koja pomažu u lečenju stomačnih tegoba. Njegovi antioksidativni efekti pozitivno utiču na celokupno zdravlje stomaka. Đumbir može pomoći da rehidrirate telo i nadoknadite tečnost koja se može izgubiti tokom napada dijareje.Đumbir može pomoći da umirite stomak tokom ovog perioda, tako da je oporavak brz i udoban.

Ostali benefiti ove aromatične kombinacije

Ova moćna kombinacija, pored toga što može da poboljša zdravlje digestivnog sistema, ima i druge zdravstvene prednosti. Jedna od njih je blagotvorno dejstvo u slučaju stresa. Radi se o adaptogenim biljkama koje jačaju telu tako što stvaraju otpornost na stres.

Još jedna predost ovog napitka je što detoksikuje telo i ispire sve toksine koji bi inače mogli da izazovu razvoj stanja kao što su kamen u bubregu ili žučnoj kesi. Njegov efekat detoksikacije takođe poboljšava zdravlje kože i kose kroz prečišćavanje krvi.

U vreme prehlada, tulsi i đumbir su poznati po ublažavanju simptoma respiratornih tegoba. Topla infuzija čaja od tulsi-đumbira može delovati kao bronhodilatatori za teška stanja kao što su astma i bronhitis.

Zbog visoke koncentracije antioksidanata, ovaj čaj smanjuje upale uzrokovane hroničnim bolestima, kao što je artritis. Takođe podstiče prirodni imuni odgovor tela.

Antimikrobna svojstva tulsija i đumbira eliminišu nakupljanje klica ili bakterija u ustima, čime se bore protiv lošeg zadaha i poboljšavaju oralna higijena.

Dok konzumirate čaj od tulsi đumbira, imajte na umu da morate odabrati organske proizvode jer su zdraviji i daleko superiorniji od svojih neorganskih kolega. Ovaj čaj je organski sertifikovan, siguran za dugotrajnu upotrebu. Kesica je napravljena od nebeljenog papira biorazgradivih vlakana.

mirzamlk / gettyimages.com