KAMEN U ŽUČI: POMOĆ IZ PRIRODE

by | 11.08.2023

Narodni lekovi mogu da vam pomognu da ublažite simptome

Kamen u žuči može izazvati simptome kao što su povraćanje, mučnina i bol na desnoj strani stomaka ili u leđima. Prirodni tretmani mogu da pomognu

Kamen u žuči: Šta može da pomogne

Kamen u žuči može da bude veličine zrnca (pesak u žuči), ali i do veličine jajeta. Tako veliki kamen može da se ukloni samo operacijom, dok se manji kamečići mogu ukloniti i prirodnim putem, naravno uz konsultaciju s lekarom.

Da biste se oslobodili kamenja važno je da pijete dosta tečnosti, otprilike do 2 l dnevno. Ovo može da pomogne da se kamenčići pokrenu iz žučne kese i da se izluče kroz stolicu.

Kućni lekovi za kamen u žuči

Ovo su kućni lekovi koji bi mogli da pomognu:

1. Sok od crne rotkve

Crna rotkvica sadrži supstance koje sprečavaju nakupljanje holesterola u žučnoj kesi, pomažući u sprečavanju i oslobađanju kamenja koji se tamo formira. Takođe se može koristiti za smanjenje količine masti u jetri. Operite tri rotkvice, stavite u blender, dodajte čašu ledene vode i kašičicu meda. Blendajte dok ne postane potpuno glatka, sipaje u čašu. Deo smeše popije ujutru, a deo uveče.

2. Čaj od maslačka

Maslačak je biljka poznata po tome što se bori protiv problema sa varenjem, uglavnom delujući na jetru. Takođe je snažan diuretik koji povećava proizvodnju urina. Čaj od maslačka se takođe može koristiti da se oslobodi kamena u žuči, jer takođe stimuliše protok žuči. Za čaj uzmite 10 g suvih listova maslačka, prelijte s 150 ml ključale vode, poklopite i pstavite da odstoji pola sata. Procedite i pijte po šolju ujutru i uveče.

3. Artičoka

Artičoka je biljka koja se popularno koristi za lečenje zdravstvenih problema poput anemije, hemoroida, reume i upale pluća. Neka istraživanja pokazuju da se biljka može koristiti i za uklanjanje kamena u žuči. Pomešajte 3 ml ekstrakta artičoke s 75 ml vode i pijte tri puta dnevno ili pijte ekstrakt kako je navedeno u uputstvu.

4. Nana

Ulje peperminta koje se nalazi u listovima nane može pomoći u uklanjanju kamena u žuči. Uzimte dve kašičice suvih listova nane, prelijte 150 ml ključale vode. Ostacite poklopljeno petnaest minuta, procedite i pite tri puta dnevno.

5. Kurkuma

Kurkuma je još jedna lekovita biljka koja se može koristiti za uklanjanje malih kamenčića. Zbog svojih antiinflamatornih efekata, takođe može pomoći u borbi protiv bolova i upale žučne kese. Kurkumin prisutan u biljci takođe pomaže u regeneraciji tkiva nakon operacije. Konzumirajte 40 mg kurkumina dnevno u obliku kapsula. Takođe, pročitajte uputstvo na pakovanju.

Foto: bhofack2 / gettyimages.com